Home VestiEkonomija Kina i SAD bi krajem marta mogle okončati trgovinski rat

Kina i SAD bi krajem marta mogle okončati trgovinski rat

by bifadmin

Američki i kineski predsednici Donald Tramp i Si Đinping mogli bi se sastati 27. marta da potpišu trgovinski sporazum koji bi olakšao poslovanje, odnosno uvoz i izvoz, kompanijama iz ovih zemalja.

Prema pisanju Volstrit Džurnala, dve „zaraćene“ strane su trenutno u finalnim fazama pregovora o snižavanju kineskih carina na američke proizvode, uz uslov da Trampova administracija ukine sankcije protiv Kine. Očekuje se i da će se zvanični Peking obavezati na realizaciju obećanja o boljoj zaštiti američke intelektualne svojine ali i ograničavanju subvencija za svoju industriju.

Oči mnogih investitora su uprte u lidere ovih država, koji bi samo jednim potezom mogli da im donesu veliko olakšanje. Da imaju čemu da se nadaju sugerisala im je Trampova odluka prošlog meseca da odloži povećanje carina na kinesku robu vrednu 200 miilijardi dolara sa 10 odsto na 25 odsto, i to, kako je američki predsednik naveo, zbog „napretka u pregovorima“. Taj napredak bi trebalo da bude krunisan potpisivanjem novog sporazuma na samitu koji će biti održan krajem ovog meseca.

Pročitajte i ovo...