Home VestiEkonomija Jesu li finansijska tržišta izgubila kontakt sa stvarnošću?

Jesu li finansijska tržišta izgubila kontakt sa stvarnošću?

by bifadmin

Mnogi ekonomisti i analitičari koji prate globalnu ekonomsku situaciju još od prošlog leta upozoravaju da raste rizik globalne recesije i da kriza samo što nije stigla. Neki od argumenata za takav stav su usporavanje rasta širom sveta, pad stope inflacije u najvažnijim svetskim ekonomijama, odlaganje podizanja kamatnih stopa praktično svih najvažnijih centralnih banaka na svetum, te inverzija krive prinosa na američke obveznice koja je u prošlosti bila poprilično pouzdan signal da je recesija na pragu.

Ipak, ako se pogleda situacija na finansijskim tržištima, gotovo da nema traga zabrinutosti.

Akcije američkih kompanija su od početka godine porasle u proseku 16%, što se može zaključiti po porastu SP500 berzanskog indeksa. Taj indeks se trenutno nalazi samo 1% ispod rekordnog nivoa dosegnutog pre približno 6 meseci. Evropske deonice takođe rastu, iako je Italija službeno u recesiji, a Bregzit još nije rešen.

Cena nafte, koja je dosta povezana s ekonomskom situacijom na globalnom nivou, takođe ne odaje da je svet u problemima. BRENT nafta je od početka godine poskupela čak 25% i sada se nalazi na istom nivou kao i na početku 2018. godine, kada je globalna situacija bila odlična.

Kursna lista je od početka godine neuobičajeno mirna, što je takođe znak da investitori i špekulanti nisu zabrinuti. Naime, evro je u odnosu na dolar samo jedan odsto slabiji, dok je funta čak uspela da ojača 3%. Valute koje tradicionalno slabe u lošim vremenima (npr. australijski i kanadski dolar) su na istom nivou kao i početkom godine, dok su valute koje inače jačaju u krizama (švajcarski franak i japanski jen) trenutno slabije nego početkom godine. Dakle, ako je suditi po Forex tržištu, situacija je odlična.

Zlato, kao najsigurnije utočište za kapital u nesigurnim vremenima, takođe se smirilo. Naime, cena ovog metala je od prošlog leta do februara porasla 14%, ali od tada polagano pada i sada se nalazi na istom nivou na kojem je bilo početkom godine.

Postavlja se pitanje zašto investitori na svim spomenutim tržištima uopšte nisu zabrinuti? Moguća su samo dva odgovora:
– ekonomska situacija je bolja nego što ekonomisti i analitičari smatraju
– investitori su izgubili dodir s realnošću.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je istina bliža drugom odgovoru. Možda je preterano reći da su investitori izgubili dodir s realnošću, no definitivno su previše optimistični. Naime, osim što su nominalno američke akcije praktično na rekordno visokoj vrednosti, ako se uporedi ukupna vrednost svih akcija na američkim berzama s američkim BDP-om, dolazi se do zaključka da i po tom merilu akcije nikad nisu bile skuplje. Nadalje, rast vrednosti akcija u poslednjih deset godina je bio najduži u istoriji i procentualno drugi najveći u istoriji. Iz sadašnje perspektive nije realno očekivati da akcije mogu značajnije porasti pre iduće velike korekcije, koja će nužno pre ili kasnije doći. Budući da je kretanje na svim finansijskim tržištima povezano, onog trena kada počne pad američkih akcija, verovatno će i ostali rizični instrumenti početi da gube na vrednosti, dok će „risk off“ instrumenti, poput japanskog jena i zlata početi da dobijaju na vrednosti.

Pitanje svih pitanja je kada će investitori shvatiti da situacija nije rekordno dobra i da akcije ne bi trebalo da imaju sadašnju vrednost? Nažalost, to je nemoguće precizno predvideti jer finansijska tržišta su kratkoročno vrlo neefikasna, ali ako se ekonomska situacija nastavi pogoršavati tokom narednih meseci, raste rizik nastanka panike i velikih promena vrednosti na berzama.

Pročitajte i ovo...