Home VestiEkonomija Na rekama u Srbiji prošle godine pretovareno 11,5 odsto više tereta

Na rekama u Srbiji prošle godine pretovareno 11,5 odsto više tereta

by bifadmin

Na rekama u Srbiji je prošle godine pretovareno 11,8 miliona tona tereta, odnosno 11,5 odsto više nego prethodne godine, saopštila je Agencija za upravljanje lukama koja je predstavila projekat „Probudi Dunav“.

Cilj tog projekta je promocija nautičkog saobraćaja i turizma gornjeg i donjeg Podunavlja, kroz povezivanje jedanaest gradova: Smederevo, Kladovo, Donji Milanovac, Kostolac, Golubac, Veliko Gradište, Novi Sad, Beograd-Zemun, Sremske Karlovce, Apatin i Banoštor.

Prema podacima Agencije, tokom prošlogodišnje nautičke sezone je na šest medjunarodnih putničkih pristaništa u Srbiji zabeleženo 1.150 pristajanja kruzera i više od 157.000 prelazaka obale. U odnosu na 2017. godinu broj pristajanja kruzera veći je za 15 odsto, a broj ukrcanih i iskrcanih putnika za petinu.

Beograd je i dalje stranim turistima najatraktivnije medjunarodno putničko pristanište sa više od polovine ukupnog broja pristajanja i oko 80.000 turista. Slede ga pristaništa u Novom Sadu i Donjem Milanovcu.

„Prošle godine smo otvorili pristanište u Golupcu, koje je uspešno završilo nautičku sezonu sa 44 pristajanja i više od 6.000 prelazaka obale. Očekujemo da do 2025. godine bude udvostručen broj pristajanja kruzera i turista na medjunarodnim putničkim pristaništima u Srbiji“, rekao je vršilac dužnosti direktora Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović.

Pomoćnik ministra saobraćaja, gradjevinarstva i infrastrukture Veljko Kovačević je istakao da je trenutna vrednost ulaganja u projekte u oblasti vodnog saobraćaja 205 miliona evra, a da se do kraja godine očekuju dodatna ulaganja.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...