Home VestiEkonomija Protest poljoprivrednika u Novom Bečeju zbog rudnika Nekse grupe

Protest poljoprivrednika u Novom Bečeju zbog rudnika Nekse grupe

by bifadmin

Više stotina poljoprivrednika iz Novog Bečeja danas je protestovalo zbog bojazni da Nekse (Nexe) grupa, vlasnik novobečejske fabrike gradjevinske keramike Polet, namerava da otvori rudnik na poljoprivrednom zemljištu prve klase.

Upozorili su da će u tom slučaju ozbiljno biti ugrožen specijalni rezervat prirode „Slano Kopovo“, te da će poljoprivrednici, vlasnici oko 700 parcela nadomak budućeg kopa, ostati bez najbolje zemlje, što će dovesti do još lošijih privrednih i socijalno-demografskih okolnosti u toj lokalnoj samoupravi.

Organizatori današnjeg protesta su udruženje poljoprivrednika „Srednja strana“ i ekološko udruženje „Sivi ždral“.

Prema njihovim rečima, ako otkupi zemljište od vlasnika Nekse grupa ozbiljno će ugroziti Novobečejce, jer će kopanjem gline spustiti nivo podzemnih voda i devastirati okolne poljoprivredne površine, što će dugoročno uticati na ozbiljan pad standarda stanovnika opštine.

„Banat je poznat po zemljištu lošijeg kvaliteta, tako da svakako imamo manjak prvoklasnih oranica. Većina nas živi od poljoprivrede i borimo se da prva klasa ostane našoj deci, naravno, u poljoprivredne svrhe. Borimo se za opstanak ovog mesta“, rekao je poljoprivrednik Nikola Dujin na protestu.

Dodao je da poljoprivrednici iz Novog Bečeja žele da saradjuju sa Nekse grupom i naveo da bi moguće rešenje bilo da se uzme zemlja lošije klase ili da se prilikom kopanja spuste za etažu niže, ali to bi fabrici povećalo troškove pa ona nema takav interes.

Organizatori su naveli i da postoji opstrukcija Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koji ne dozvoljava uvid u studiju uticaja na životnu sredinu Nekse grupe.

Dodali su da kompanija Nekse još nije dobila zvaničnu dozvolu nadležnih za novo eksploatisanje.

Naveli su da će, prema njihovim saznanjima, na teren izaći inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu koji je izrazio spremnost da se uključi u rešavanje ovog problema.

U Nekse grupi agencija Beta nije mogla da dobije odgovore na pitanja u vezi sa novim kopom.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...