Home VestiEkonomija Kamatna stopa na posedovanje dolara od 2,17% godišnje bez oročenja?

Kamatna stopa na posedovanje dolara od 2,17% godišnje bez oročenja?

by bifadmin

U poslednjim godinama kamatne stope su pale na najniži nivo u istoriji, zbog čega je oročena štednja postala potpuno neisplativa, pogotovo ako se radi o devizama. Na sreću, danas postoje mnogi finansijski proizvodi koji omogućavaju ostvarivanje višeg prinosa uz praktično isti rizik.

Kada je u pitanju američki dolar, na platformama onlajn brokera koji nude trgovanje na valutnom tržištu upravo je američka valuta trenutno „najisplativija“ za posedovanje, barem od sigurnih svetskih valuta. Naime, zbog nešto bolje ekonomske situacije u SAD, američka centralna banka referentne kamatne stope drži na osetno višem nivou od evropske centralne banke, britanske, švajcarske, japanske itd. Zbog toga su i prekonoćne kamatne stope na kupovinu dolara trenutno pozitivne.

Kod brokerske kuće Admiral Markets, na valutnom paru EUR/USD, ako se evrima kupuje dolar, kamatna stopa trenutno iznosi 2,17% na godišnjem nivou. Obračunava se na dnevnoj bazi, stoga nema minimalnog perioda na koji se mora blokirati novac kao kod oročenja. Ako kamatne stope u SAD nastave da rastu, a u Evropi ostanu na istom nivou, kamate koje se trenutno daju na dolare bi mogle čak i nastaviti da rastu.

Takva strategija trgovanja na valutnom tržištu, u kojoj se iskorišćavaju više kamatne stope na pojedine valute, naziva se „carry trade“ i jedna je od najpopularnijih strategija među velikim institucionalnim investitorima kao što su banke. Zlatno doba korišćenja ove strategije je bilo pre finansijske krize 2007. Tada je u jednom trenutku kamatna stopa na pozajmljivanje japanskih jena bila približno 1%, a kamatna stopa koja se dobijala za posedovanje australijskih dolara je iznosila čak 7%. To znači da su svi oni koji su na valutnom paru AUD/JPY imali otvorenu kupovnu poziciju godišnje dobijali 6% kamate.

Isplativost posedovanja australijskog dolara je dovodilo do sve većeg interesa kupaca, pa je ta valuta godinama jačala u odnosu na ostale valute. U odnosu na japanski jen je od 2000. do 2007. godine australijski dolara ojačao gotovo 100%. To znači da su svi oni koji su preko brokerskih platformi kupovali australijski dolar, tih godina više profitirali na jačanju te valute nego na samim kamatama.

Danas se nešto slično, doduše u manjoj meri, događa s američkim dolarom. Naime, kamatne stope na dolar su sada više nego na sve ostale najtrgovanije valute na svetu, pa se tu valutu više isplati posedovati nego druge. Na temelju toga se može očekivati da će u idućim godinama interes za posedovanjem dolara biti veći od interesa za ostalim valutama, a to po pravilu dovodi do njegovog jačanja.

Pri tome bi oni koji poseduju dolare mogli više da profitiraju na jačanju te valute nago na samoj kamati koja se svaki dan skuplja na kupovnim pozicijama na USD.

Izvor: Admiral Markets

Pročitajte i ovo...