Home VestiEkonomija Udruženje efektiva o problemima u konverziji kredita u švajcarcima

Udruženje efektiva o problemima u konverziji kredita u švajcarcima

by bifadmin

Udruženje Efektiva, koje okuplja zadužene u švacarskim francima upozorilo je javnost danas na pokušaje nekih banaka da u ugovorima o konverziji eliminišu neka druga potraživanja od njih.

Sporne odredbe, smatra Efektiva, upućuju na mogućnost da korisnik kredita prihvati činjenicu da prema banci nema ni onih potraživanja koja se ne tiču Zakona o konverziji, a koja mogu biti potraživanje po osnovu troškova obrade kredita ili premije za osiguranje kod Nacionalne korporacije.

Zakonom o konverziji CHF kredita izričito su definisani uslovi konverzije, pa elementi Ugovora o konverziji ne mogu biti odredbe ugovora koji se ne tiču valutne klauzule (primena višeg tipa kursa, troškovi obrade kredita, premije osiguranja kod NKOSK, administriranja kredita), ističe Efektiva.

Iako svesni činjenice da sporna odredba ne može imati pravnu punovažnost, upozoravamo na sumnju da banke pokušavaju da ubede korisnike kredita da su na ovaj način postigli dogovor i poravnanje po svim spornim pitanjima iz kojih mogu proisteći potraživanja, kao i da pokušaju da ubede korisnike koji su već u sudskim sporovima, da iste povuku, ističe se u saopštenju.

Verujemo da će banke ovu odredbu svakako koristiti na Sudu, a već imamo informacije iz samih sudova, da neke banke planiraju da ponudu za zaključenje Ugovora o konverziji, prikažu kao poravnanje u svim sporovima koje dužnici vode protiv njih, te u ovom trenutku traže i prekide sporova koji se ne tiču valutne klauzule, kao predmeta ovog Zakona, konstatuje Efektiva.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...