Home Slajder Francuski milijarderi nisu uplatili ni cent za obnovu Notr Dama, za sada je finansiraju samo američki građani

Francuski milijarderi nisu uplatili ni cent za obnovu Notr Dama, za sada je finansiraju samo američki građani

by bifadmin

Francuski milijarderi koji su obećali velike donacije od stotine miliona evra za obnovu izgorele katedrale Notr Dam, do sada nisu uplatili – ništa! Umesto njih, kako izjavljuju crkveni zvaničnici, donacije su poslali uglavnom američki građani preko humanitarne  organizacije Prijatelji Notr Dama (Firends of Notre Dame) i to prvo za plate i račune za oko 150 radnika koji su zaposleni na radovima oko obnove katedrale, a ovog meseca fondacija će poslati i prvu uplatu od 3,6 miliona evra za troškove obnove.
Andre Fino, predstavnik za medije u Notr Damu je izjavio da veliki donatori do sada „nisu uplatili nijedan cent“, jer traže da im se prvo detaljno obrazloži za koje svrhe će biti utrošen njihov novac, a potom da odluče da li će za takve namene dati donaciju. Fino podesća da su, neposredno nakon izbijanja požara, neke od najbogatijih i najmoćnijih francuskih porodica obećale gotovo milijardu dolara za obnovu katedrale, „a neki od njih su se utrkivali ko će dati više“.
Fransoa Pino iz kompanije Artemis, matične firme Keringa koja je vlasnica Gučija i San Lorana obećao je 100 miliona evra, Patrik Pujan, generalni direktor francuske energetske firme Total rekao je da će njegova firma dati istu sumu. Bernar Arno, generalni direktor giganta luksuzne robe LVMH koji je vlasnik Lui Vuitona i Diora obećao je 200 miliona kao i Betankur Šuler fondacija iz bogatstva L’Oreala.
Fino dodaje da dok se donatori premišljaju hoće li uplatiti bilo koji iznos, radovi na prvoj fazi rekonstrukcije su uveliko u toku, ali nije izvesno do kada će trajati jer plate za radnike za sada obezbeđuje samo pomenuta američka fondacija. Organizacija  Prijatelji Notr Dama osnovana je 2017. godine, a predsednik fondacije Mišel Piko je izjavio da su 90 odsto do sada uplaćenog novca za obnovu Notr Dama obezbedili američki građani.

Pročitajte i ovo...