Home VestiEkonomija Trgovinske prepreke na najvećem nivou u istoriji EU

Trgovinske prepreke na najvećem nivou u istoriji EU

by bifadmin

Evropska unija suočila se prošle godine s rekordnim brojem trgovinskih prepreka, ukupno 425 – koje je uvelo 59 zemalja u svetu, što je Uniju koštalo milijarde evra, objavila je Evropska komisija.

Tokom 2018. godine je uvedeno 45 novih trgovinskih prepreka za robu i usluge iz EU, uključujući visoke američke carine na čelik i aluminijum, navodi se u izveštaju. Osim američkih carina, najveći uticaj na evropski izvoz imale su mere koje su uveli Kina, Indija i Alžir. Tako je Kina, na primer, uvela mere koje ograničavaju uvoz kako bi se obezbedila informaciona sigurnost, dok je Indija usvojila novi zahtev o veterinarskim potvrdama za proizvode od kože. Alžir je, pak, zabranio uvoz za čak 900 različitih proizvoda.

U Evropskoj komisiji ocenjuju da je nastupilo veoma burno vreme za trgovinu, zbog izrazitog jačanja protekcionizma u svetu koji je povezan sa međunarodnim tenzijama. Zato Komisija nastoji da podrži međunarodne trgovinske zakone na koje se oslanjaju brojni evropski izvoznici.

U prošloj je godini, Komisija je uspela da se izbori za ukidanje 35 trgovinskih prepreka, među kojima su i one koje su uveli Kina, Japan, Indija i Rusija. To uključuje kineska ograničenja uvoza govedine, ruske protivdamping mere na uvoz kombija, kao i mere koje utiču na prodaju vina i žestokih pića u Japanu.

U izveštaju se navodi da je od 2014. do 2018. godine uklonjeno ukupno 123 trgovinskih prepreka, što je omogućilo firmama u EU da realizuju izvoz vredan šest milijardi evra.

Pročitajte i ovo...