Home Tekstovi Arapin na čelu najveće izraelske banke koja finansira naseljavanje Jevreja u Palestini

Arapin na čelu najveće izraelske banke koja finansira naseljavanje Jevreja u Palestini

by bifadmin

Leumi banka, najstarija i najveća banka u Izraelu koja je osnovana s ciljem da se podstakne naseljavanje Jevreja u Palestini, izabrala je za novog predsednika uprave  – Arapina, što je prvi takav slučaj u dugoj istoriji ove finansijske institucije i svako nesvakidašnji presedan u komplikovanim izraelsko-palestinskim odnosima.

Samer Haj Yehia, izraelski Arapin, izabran je za prvog čoveka najuglednije finansijske institucije u Izraelu u izuzetno jakoj konkurenciji, jer su za to mesto istovremeno konkurisali Ohad Marani, izvršni direktor izraelske nacionalne naftne kompanije i bivši zamenik direktora farmaceutske kompanije Teva, penzionisani general Shmuel Ben Zvi i inevsticioni bankar Yitzak Sharir. Svaki od konkurenta je, međutim, dobio samo po jedan glas, a Samer Haj Yehia čak pet, javlja Rojters.

Novi čelnik Leumi banke potiče iz ugledne porodice, koja pripada najbogatijem i najuticajnijem arapskom klanu Haj Yehia u Izraelu. Samer Haj Yehia je nakon završetka studija u Jerusalimu otišao u SAD i doktorirao makroekonomiju na prestižnom MIT-u, a pre nego što se vratio u Izrael obavljao je funkciju potpredesdnika kompanije Fidelity Investment iz Bostona, jedne od vodećih finansijskih korporacija u svetu.

Iako su izraelski političari iskoristili ovu vest kao „krunski dokaz“ da su državljani Izraela arapskog porekla u svemu ravnopravni, izraelski časopis „The Times of Izrael“ ističe u svom komentaru da je u izboru novog čelnika Leumi banke „presudila činjenica da je Haj Yehia briljantan ekonomista, a ne politička korektnost. Ljude koji su glasali za njega jedino zanima finansijski prosperitet Leumi Banke, a ne politika”, navodi se u komentaru.

Leumi Banka je osnovana finansijskim sredstvima cionista iz Velike Britanije 1902. godine u gradu Jafa, u vreme kada je Palestinom vladala Turska, a sedište je kasnije preseljeno u Jerusalim. Kada je osnovana država Izrael, Leumi Banka je dobila koncesiju za štampanje nove nacionalne valute, a 1971. je proširila poslovanje i kupila Arapsko-izraelsku banku, u kojoj štedi veliki broj izraelskih Arapa.
Danas posluje u SAD, Kanadi, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Luksemburgu i Urugvaju. Prema najnovijim izveštajima, vrednost Leumi Banke iznosi 10,5 milijardi dolara, a u prvom polugodištu ove godine prihodi su iznosili 301 milion dolara. Najveći pojedinačni akcionar je Shlomo Eliyahu, nekadašnji liberalni političar, koji se rodio u Bagdadu, a prema listi najbogatijih časopisa „Forbes“, njegovo bogatstvo se procenjuje na 1,1 milijardu dolara.

Pročitajte i ovo...