Home VestiEkonomija Belopalanačko selo oživelo zahvaljujući lekovitom bilju

Belopalanačko selo oživelo zahvaljujući lekovitom bilju

by bifadmin

Više od 200 hektara zemlje u selu Tamnjanica kod Bele Palanke je pod lavandom, smiljem, ružama i borovnicom, a zasade i destileriju u kojoj se prave eterična ulja napravila je Ljiljana Petrović koja je pre 10 godina došla na ideju da oživi selo svog dede.

Počeci, priseća se, nisu bili laki, jer je trebalo kupiti sitne komade zemlje od raznih vlasnika u ukrupniti posed.

Tako je, kaže, kupila 2.000 parcela od skoro 700 vlasnika.

Kada je napavila destileriju, shvatila je da ne može sama – zato je počela da dovodi ljude koji će da proizvode i prerađuju biljke na tlu koje ima klimu sličnu mediteranskoj, u selu između Sićevačke klisure i Suve planine.

– Počela sam da pričam svojim prijateljima i poznanicima i oni su kupili zemlju, neko 5 ha, neko 10, neko 8, neko 20-30 i zasadili su biljke. Ja im uslužno destilišem i zajedno nastupamo na tržištu – priča Petrovićeva.

Tržište je, objašnjava, živa stvar, pa smilje trenutno nije na ceni, jer su mnogi na Balkanu počeli da ga proizvode.

Zato je njena preporuka raditi više kultura, a ona se preorijentisala na ružu domascenu i kamilicu romanu, dok je lavandu plasirala na francusko tržište.

Zahvaljujući njoj, pod brendom Tamnjanica eko plantaže sada proizvodi na desetine ljudi, selo oživljava, ali mu nedostaje infrastrukutra.

Uprkos tome što je ova žena napravila prilazne puteve, uradila veliku komasaciju, izgradila trafo-stanicu za svoje potrebe, kopala bunare, Gorazd Cuk iz Slovenije koji je počeo da radi isti posao na 50 hektara, kaže da nedostaje mnogo od infrastrukture.

Od uređivanja ovog sela, dodaje, zavisiće i budućnost njegovog razvoja. Cuk je osnovao i umetničku koloniju, pa na njegovo imanje dolaze slikari iz svih krajeva Evrope, da stvaraju inspirisani lepotom ovog kraja.

Zahvaljujući Ljiljani Petrović, u Tamnjanici je dom pronašla i Judit Kiš Torma, Mađarica poreklom iz Vojvodine, koja ima sedmoro dece. Ona proizvodi bilje i rasad za razne vrste cveća i biljaka.

Za ovo je potrebna samo ljubav, nikakva škola ne može to da nadoknadi. Ume da bude i teško ovde, zato nije za svakoga – govori Judit Kiš Torma.

Ivan Stanojević je jedan od većih proizvođača eteričnog ulja, dok je diplomirani mašinac Marko Ilić počeo da proizvodi džemove i slatka, a planira da pravi i slanu zimnicu.Umesto da traži radnike, Petrovićeva je pronašla saradnike. U selu kupuje i poklanja im kuće, kako bi u Tamnjanici živeli od svog rada.

Izvor Južne vesti-eKapija

Pročitajte i ovo...