Home VestiEkonomija Da li će Tramp oboriti vrednost dolara?

Da li će Tramp oboriti vrednost dolara?

by bifadmin

Obzirom da je Tramp više puta ponovio u svojim skorašnjim govorima da je dolar previše jak u odnosu na direktne „rivale“ na međunarodnoj valutnoj sceni, a finansijski analitičari uglavnom potvrđuju njegov zaključak, u narednom periodu moglo bi da dođe do blage depresijacije američke nacionalne valute.

Ovaj potez bi Trampu dobro došao pogotovo imajući na umu da bi bio posebno dobro ocenjen među velikim izvoznicima i proizvođačima, pred ključne momente kampanje za njegov reizbor naredne godine.

Pitanje je, međutim, na koji način bi američki predsednik mogao to da ostvari. Politika FED već godinama ide u drugom pravcu. Štaviše, Bank of America je izdala saopštenje da bi to moglo da pokrene novi „valutni rat“, čije posledice možda i ne bi srednjoročno bile dobre po američku ekonomiju.

Jedna od mogućnosti koje se spominju poslednjih nekoliko dana po američkim medijima je i direktna intervencija na međunarodnom valutnom tržištu – čiji dnevni promet dostiže vrednost od oko pet biliona dolara. Analitičari u „Goldman Sachs“-u, iako smatraju da dolar u ovom trenutku jeste blago precenjen, kažu da bi ova vrsta intervencije mogla da izazove značajnu reakciju tržišta, i lančanu depresijaciju značajnijih valuta.

Pročitajte i ovo...