Home VestiEkonomija Izdvojilo se pet evropskih kandidata za novog šefa MMF-a

Izdvojilo se pet evropskih kandidata za novog šefa MMF-a

by bifadmin

Pet evropskih kandidata izdvojilo se kao izgledno za novog generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda, umesto Kristin Lagard koja prelazi na čelo Evropske centralne banke, saopštilo je Ministarstvo finansija Francuske.

Medju kandidatima su ministri finansija Španije i Portugalije, Nadia Kalvino i Mario Senteno koji je i predsednik Evrogrupe, zatim njegov prethodnik na čelu Evrogrupe koja okuplja ministre finansija evrozone Holandjanin Jerun Dijselblum, potom sadašnja „broj dva“ Svetske banke, Bugarka Kristalina Georgijeva i guverner Banke Finske Oli Ren, navelo je francusko ministarstvo.

Francuskog ministra ekonomije i finansija Bruna Le Mera zadužile su njegove evropske kolege da vodi konsultacije tokom predlaganja jednog evropskog kandidata za čelo MMF.

Le Mer je prošle nedelje razgovarao sa svim evropskim ministrima finansija, sa nekima više puta, uključujući i britanskog, navelo je francusko ministarstvo.

„Na osnovu ovih intenzivnih konsultacija stiglo se do jasnog konsensusa da treba imati jednog evropskog kandidata, s velikim medjunarodnim iskustvom i dokazanim tehničkim sposobnostima“, što su „kriterijumi po kojima se tih pet imena izdvajaju“, dodalo je ministarstvo.

Takođe je konsenzusom dogovoreno da se planira promena propisa o starosnoj granici, ali za sada o tome nije doneta odluka.

Po sadašnjim pravilima u trenutku imenovanja generalni direktor MMF-a treba da ima manje od 65 godina, što bi teoretski isključilo Georgijevu, rodjenu 13. avgusta 1953. godine.

Le Mer želi da otvori drugu fazu konsultacija. On je pisao svim svojim evropskim kolegama da im podnese zaključke prve faze razgovora. On je takodje zatražio od svojih partnera da kažu koji je njihov izbor medju tih pet predloženih imena.

Kandidati koji žele da naslede Lagard, mogu da podnesu kandidaturu od ponedeljka 29. jula, do 6. septembra, naveo je MMF dodajući da će svog novog generalnog direktora izabrati do 4. oktobra.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...