Home VestiEkonomija Gubitak od 353,4 milijarde evra zbog nedovoljne digitalizacije

Gubitak od 353,4 milijarde evra zbog nedovoljne digitalizacije

by bifadmin

Gubici privatnih firmi zbog nedostatka stručnih znanja, pre svega digitalnih veština zaposlenih, dramatično su porasli širom Evrope u odnosu na prethodne godine. Gubitak zbog nedovoljne ili loše sprovedene digitalizacije ove godine u zemljama članicama EU iznosi 353,4 milijarde evra, što je 2,6 odsto evropskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), i približno je jednak ukupnom BDP-u Grčke i Portugala.

Procjenjuje se kako će gubici privatnih kompanija u 28 država EU, zajedno sa Švajcarskom, Norveškom i Turskom zbog nedostatka digitalnih znanja u ovoj godini porasti za skoro 30 odsto u odnosu na 2018. godinu, na oko 414 milijardi evra, navodi se u analizi revizorsko konsultantske kompanije PwC „Evropska anketa o privatnom poslovanju 2019“ („European Private Business Survey 2019“).

Trenutno je nedostatak odgovarajućih stručnjaka za digitalizaciju u Evropi najizraženiji u Španiji, Italiji i Portugalu i taj deficit drastično raste, dok je najbolja situacija u Velikoj Britaniji, Danskoj i Belgiji. Međutim, procene su veoma loše za pojedine zemlje poput Slovačke, gde će gubitak zbog nedovoljne digitalizacije do kraja godine porasti za čak 240 odsto u odnosu na prethodnu, Španije (rast od 211 odsto), ali i baltičkih zemalja (rast 158 odsto).

Ključni nedostatak u digitalizaciji evropskih privatnih kompanija i privrednom zaostajanju Starog kontinenta u globalnoj ekonomiji je u nedovoljnom finanisranju digitalizacije, navodi se u istraživanju. Naime, samo 22 odsto ili jedna od pet kompanija u 31. analiziranoj zemlji (EU 28, Norveška, Švajcarska i Turska) izdvaja više od pet odsto ukupnih ulaganja u digitalizaciju. Naprednija digitalizacija privrede vidljiva je u skandinavskim zemljama, gde 35 odsto kompanija ulaže u digitalizaciju više od 5 odsto ukupnih investicija.

Većina anketiranih firmi (58 odsto) u analiziranim državama planira da izdvoji manje od tri odsto ukupnih ulaganja za digitalizaciju u narednih pet godina, a čak 77 odsto menadžera obuhvaćenih istraživanjem je izjavilo da veštačku inteligenciju ne smatraju relevantnom za svoje poslovanje.

Pročitajte i ovo...