Home VestiEkonomija Ironičan preokret: poljska privreda sve zavisnija od migranata

Ironičan preokret: poljska privreda sve zavisnija od migranata

by bifadmin

Cena izrazito negativne politike poljskih vlasti tokom poslednjih nekoliko godina prema većem prilivu migranata, došla je na naplatu. Zbog ogromnog odliva domaće radne snage u najrazvijenije zemlje EU, u Poljskoj trenutno nedostaje 140.000 radnika, najviše u industriji mesa i železarama, pa se poslodavci sve više okreću uvozu radnika iz Azije.

U Poljskoj trenutno ima 140.000 upražnjenih radnih mesta, a prema zvaničnim procenama do 2030. godine domaćoj privredi će nedostajati čak milion radnika. Poljsku je tokom poslednjih 15 godina napustilo 1,7 miliona građana, koji su otišli u neku od zemalja EU. Istovremeno, ekonomija već godinama ubrzano raste i stopa nezaposlenosti je na rekordno niskih 5,3 odsto.

Nedostatak radne snage postao je gorući problem i poljske vlasti pokušavaju da ga reše brojnim merama. Pored odluke da mlade ljude oslobodi poreza na dohodak, vlada je unapredila socijalnu politiku, proširivši i pravo na dobijanje dečijeg dodatka, najavila projekte za poboljšanje saobraćajne i druge infrastrukture u manjim mestima, povećala penzije…. Ulaganja u ovakve i slične projekte koji imaju za cilj da zadrže stanovnike u zemlji, procenjuju se na oko 42 milijarde zlota, što je približno 10 milijardi evra.

Uprkos tome, sve više ekonomskih analitičara u toj zemlji upozorava da problem nedostajućih radnika neće moći da se reši bez dobro osmišljene imigrantske politike. To potvrđuje i sve veći raskorak između zvanične, antiimigrantske politike i ponašanja poslodavaca koji se u potrazi za nedostajućom radnom snagom sve više okreću azijskim zemljama.

Takav trend je naročito izražen u fabrikama za proizvodnju mesa i u železarama, jer je veliki broj poljskih radnika iz tih sektora otišao u Veliku Britaniju, Holandiju i Nemačku. Međutim, procedura za dolazak radnika iz Azije je i dalje vrlo komplikovana. Radne dozvole do sada je uspelo da dobije oko 36.000 radnika iz Nepala, Bangladeša i Indije, a da bi dobili posao u Poljskoj mnogi su spremni da plate oko 3000 evra, koliko agencije traže za vizu, avionsku kartu i ugovaranje posla. Međutim, viza se čeka više od godinu ipo dana, pri čemu niko ne zna koji su to kriterijumi na osnovu kojih se izdaje. Jednostavna je samo procedura za sezonsko zapošljavanje do šest meseci, i to za građane iz Rusije, Belorusije, Ukrajine, Gruzije, Jermenije i Moldavije.

Pročitajte i ovo...