Home VestiEkonomija Italija uvodi paralelnu valutu evru? 

Italija uvodi paralelnu valutu evru? 

by bifadmin

Italijanski parlament nedavno je usvojio predlog dve najveće partije, Severne Lige i Pokreta pet zvezdica da država može da plaća svoje obaveze u novim vrednosnim hartijama, popularno nazvanim mini-BOT. Takvu odluku deo italijanskih i svetskih medija, ali i visokih evropskih zvaničnika tumači kao pokušaj uvođenja paralelne valute evru i korak ka izlasku ove države iz evrozone. 

Budući da italijanske monetarne vlasti još nisu pristupile sprovođenju pomenutog perdloga, nije jasno šta će mini-BOT predstavljati u praksi. „Ako je reč o novcu, mini-BOT je ilegalan. Ako se radi o emitovanju novog duga države, onda ukupni dug Italije raste. Ne vidim treću mogućnost“, prokomentarisao je ovakav predlog Mario Dragi, odlazeći predsednik Evropske centralne banke.  

Italija, kao i sve druge države, zadužuje se emitovanjem državnih obveznica čija je skraćenica BOT. „Mini“ varijanta te hartije od vrednosti predložene u parlamentu imala bi apoene manje od 1000 evra, kolika je minimalna vrednost jedne državne obveznice. 

Italijanska vlada bi novim državnim obveznicama plaćala, na primer, kompanije koje imaju ugovore s državom, a onda bi kompanije istim tim „papirom“ plaćale svoje obveze prema državi. Na taj način, Italija bi zaobišla monetarne restrikcije Evropske centralne banke i Evropske komisije kojima Brisel pokušava da natera zvanični Rim da smanji javni dug i potrošnju države.

Očekuje se da će Brisel pokušati da stopira emitovanje nove vrste državnih obveznica, a prema pisanju pojedinih italijanskih medija, ovu ideju ne podržava ni italijanski premijer Đuzepe Konte i ona više predstavlja politički pritisak na predsednika vlade, nego ozbiljan monetarni iskorak.

S druge strane, ako bi mini-BOT bio uveden i primenjen prema modelu njegovih zagovornika, analitičari su saglasni da bi to bio i nedvosmisleni korak prema izlasku Italije iz evrozone.

Pročitajte i ovo...