Home VestiEkonomija Kada će u Srbiji prestati da se voze „krševi“?

Kada će u Srbiji prestati da se voze „krševi“?

by bifadmin

Dok u svetu zabrinjavajuće opada prodaja automobila, u Srbiji je za prvih šest meseci ove godine zabeležen rast kupovine novih vozila za više od 11 odsto. Ipak, da interesovanje za polovnim automobilima ne jenjava, bez obzira na upozorenja da takva vozila mogu biti nebezbedna i da nanose štetu životnoj sredini, pokazuje podatak da je u prvoj polovini godine u Srbiju uvezeno čak 75.527 polovnih vozila, a skoro polovina je stara između 14 i 20 godina.

U svetu je u prvoj polovini ove godine prodato 7,1 odsto manje automobila nego u istom periodu lane, a prema podacima organizacija VDA i ACEA, gotovo sva značajna tržišta su u padu, dok je rast je zabeležen jedino u Brazilu. U Evropi je ove godine prodato 3,1 odsto manje automobila, pri čemu je prodaja najviše opala u skandinavskim zemljama. Na smanjnu potražnju u svetu najviše je uticao pad prodaje automobila u Kini, čak za 14 odsto, u Indiji je potražnja opala za 10,3 odsto, a značajno je smanjena i u SAD, Rusiji i Japanu.

Nešto drugačiji trend u Evropskoj uniji zabeležen je u Litvaniji i Rumuniji, gde kupovina novih automobila značajno raste, a zanimljivo je da su ove godine nova vozila češće kupovana i u Srbiji u onosu na prošlu, piše novosadski „Dnevnik“.

Naime, za prvih šest meseci prodato je 18.087 novih vozila, što je 11,08 odsto više nego u istom periodu lane. U pomenutom periodu prodaja putničkih vozila je porasla za skoro 5,9 odsto, a lakih komercijalnih vozila za gotovo 35 odsto. Primetno je i da kupci novih automobila sve češće kupuju benzince, koji sada troše manje nego ranije i jeftiniji su za održavanje.

Starost ukupnog voznog parka u Srbiji iznosi 17 godina, dok je prosečna starost putničkih automobila 16,4 godina. U predhodne tri godine u našu zemlju je uvezeno 80.873 novih automobila, dok je u istom periodu uvezeno čak 384.269 polovnih vozila!

Zbog male kupovne moći građana Srbije, polovnjaci se rado kupuju, pa je u prvih šest meseci ove godine uvezeno 75.527 polovnih automobila. Od ukupnog broja uvezenih polovnjaka, gotovo 35.000 staro je između 14 i 20 godina.

Izvor: Dnevnik.rs

Pročitajte i ovo...