Home VestiEkonomija Nagla ekspanzija turizma u Evropi postaje sve veći problem

Nagla ekspanzija turizma u Evropi postaje sve veći problem

by bifadmin

U toku je naglo povećanje turizma u Evropi, ali „nije svima do smeškanja“, piše američki analitički portal vesti „Politiko“.

Tako španski grad Barselona nastoji da ograniči izgradnju hotela, Muzej Luvr u glavnom gradu Francuske u maju ove godine nije radio jer je prekomerna navala posetilaca savladala osoblje, a holandski grad Amsterdam je pokrenuo kampanju da bi turiste srpečio da po ulicama piju i mokre.

Ta tri grada su medju deset evropskih koji su letos zajedničkim pismom izrazili zabrinutost zbog „eksplozivnog rasta“ iznajmljivanja stanova turistima preko internet-platforme „Airbnb“ i drugih.

Zabrinutost zbog „prekomernog turističkog rasta“ se povećava, ali stanovnici EU putuju više nego ikada ranije i na odmor i na vikend-putovanja: više od polovine građana EU svake godine putuje iz zadovoljstva.

Politiko je objavio niz tabela o evropskom turizmu koje, izmedju ostalog, svedoče da, posle pada prouzrokovanog ekonomskom krizom, broj noćenja u turističkom smeštaju u EU neprestano raste: od 2009. do 2017. porastao je za 29,3 odsto.

Po tome je mala Letonija prva sa skokom od 189 odsto, ali je na drugom mestu Hrvatska s rastom broja noćenja od 130 procenata u tom razdoblju. Većina ostalih zemalja EU je na znatno manjim, ali takodje impresivnim procentima: izmedju 30 i 50 odsto rasta.

Španija je i dalje „glavno žarište“ turizma u EU, piše „Politiko“, jer je 2017. imala više od 300 miliona registrovanih noćenja. Slede Velika Britanija (279 miliona), Italija (210 miliona) i Francuska (133 miliona), a iza nje su Grčka, Austrija, Nemačka i Hrvatska.

Medju stanovnicima EU po svojoj zemlji najviše putuju Britanci (476 miliona noćenja domaćih gostiju), zatim Španci (471 milion) i Francuzi (433 miliona noćenja domaćih gostiju).

Ponovo gledano po broju noćenja, najpopularnija odredišta turista u EU su Kanarska ostrva (93 miliona noćenja), hrvatska obala Jadrana (77 miliona), Balearska ostrva Španije (64 miliona).

Najviše po inostranstvu putuju državljani teritorijalno malih zemalja EU, što zbog njihove veličine nije neobično: Luksemburga (92 odsto svih putovanja), Malte (80 odsto), Kipra (76 odsto), Slovenije (72 odsto).

Iz odnosa broja noćenja i broja stanovnika proizlazi da je najveće turističko opterećenje 2017. godine bilo na Malti: čak 20.000 noćenja na 1.000 stanovnika. Po tome je Hrvatska druga (19.300), Kipar je treći (18.600), a slede Austrija, Grčka i Španija.

Iz pravila „što je više domaćeg stanovništva, više je i turista“ iskaču Malta (devet miliona noćenja turista na 460.000 stanovnika) i Hrvatska (80 miliona noćenja turista a samo četiri miliona stanovnika), a po tome su na dnu Rumunija (26 miliona noćenja na 19 miliona stanovnika) i Poljska (83 miliona noćenja na 38 miliona stanovnika).

EU ukupno nudi čak 31 milion „turističkih kreveta“, od čega je trećina samo u Francuskoj i Italiji.

Ali, gledano na drugi način, po odnosu broja svojih „turističkih kreveta po stanovniku“, na čelu EU je Hrvatska s 255 „turističkih kreveta“ na 1.000 stanovnika. Slede je Grčka i Austrija.

Po broju stanova za dnevni najam, London je prvi u EU, jer ih je ove godine tamo za to registrovano čak 77.000, preko platforme „Airbnb“. Pariz je po tome drugi, a Rim treći.

Ono što domaćine najviše zanima je potrošnja turista. Švedjani (6.219 evra godišnje) i Danci (4.206 evra godišnje) 2017. godine bili su najveće trošadžije u EU. Švedjanin je kao turista trošio čak 17 puta više od prosečnog bugarskog turiste (364 evra) s dna liste, piše „Politiko“.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...