Home VestiEkonomija NLB predala ponudu za preuzimanje Komercijalne banke

NLB predala ponudu za preuzimanje Komercijalne banke

by bifadmin

Stiglo je šest prijava onih koji su zainteresovani za kupovnu Komercijalne banke, kao i njenih zavisnih društava – banaka u Crnoj Gori i Republici Srpskoj i društva za upravljanje investicionim fondovima Kombank invest.

To je “Vijestima” zvanično potvrđeno u Ministarstvu finansija Srbije, u kojem nisu otkrili ko su zainteresovani.

Agencija Reuters je nedavno objavila da se radi o Novoj ljubljanskoj banci (NLB), koja već ima svoju banku u Crnoj Gori, Rajfajzen banci, AIK banci srpskog biznismena Miodraga Kostića, američko-evropskm konzorcijumu biznismena Tima Kolinsa, Direktnoj banci iz Beograda, čiji su vlasnici biznismeni Andrej Jovanović i Bojan Milovanović, i grčkoj Eurobank.

Komercijalna banka Podgorica je u Crnoj Gori od 1992. godine i u stopostotnom je vlasništvu Komercijalne banke Beograd. Na kraju prošle godine, Komercijalna banka Podgorica je imala devet filijala i jednu ekspozituru sa 146 zaposlenih.

Javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za kupovinu akcija Komercijalne banke – Beograd objavljen je 31. maja ove godine u „Financial Times-u“, dnevnom listu “Politika“ i na internet stranici Ministarstva finansija Republike Srbije. Rok za dostavljanje izjava o zainteresovanosti je istekao 21. juna ove godine.

“Dostavljeno je šest izjava o zainteresovanosti koje su blagovremene i sadrže svu dokumentaciju predviđenu javnim pozivom. Izjavom o zainteresovanosti učesnici na tenderu su imali zadatak da dokažu da se bave bankarskom delatnošću u poslednje tri godine i da je vrednost ukupne aktive koja se odnosi na bankarsku delatnost veća od milijardu evra na kraju 2018. godine (ako nije primenljivo, onda na kraju 2017. godine) ili da su prikupila sredstva u iznosu od najmanje 500 miliona evra u posljednjih deset godina.

Uz to, mogli su da dokažu i da upravljaju imovinom vrednom najmanje milijardu evra na kraju 2018. godine (ako nije primenjivo, onda na kraju 2017. godine), ili da je investitor posljednjih deset godina kroz minimalno učešće u kapitalu od 20 odsto u najmanje jednoj bankarskoj grupi, čija je aktiva iznosila preko milijardu evra, u najmanje jednoj od datih godina investicionog perioda”, objasnili su u Ministarstvu finansija Srbije.

U pozivu za prodaju Komercijalne banke je navedeno da će tokom tenderske prodaje država Srbija, koja sada ima udeo u Komercijalnoj banci od 41,75 odsto, steći dodatni ulog od 41,47 odsto akcija koje su u vlasništvu stranih akcionara – Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), i IFC i DEG i Svedfonda (Sweedfun).

“Na prodaju se nude akcije Komercijalne banke koje predstavljaju ne manje od 50,1 odsto ukupnog broja običnih akcija izdatih od strane banke, sa mogućnošću sticanja najviše 13.997.686 običnih akcija izdatih od strane banke – što čini ukupno najviše 83,23 odsto ukupnog broja izdatih običnih akcija banke. Planirano je da kupoprodajni ugovor sa prvorangiranim ponuđačem bude potpisan do kraja 2019. godine”, kazali su u Ministarstvu finansija.

Vlada Srbije u javnom pozivu nije objavila početnu cenu za prodaju Komercijalne banke. EBRD je 2006. godine ušla u vlasničku strukturu dokapitalizacijom od 70 miliona evra i dodatnom dokapitalizacijom naredne godine od 50 miliona evra, a u vlasničku strukturu istovremeno ulaze i IFC sa 40 miliona evra, DEG fond sa 20 miliona i Svedfond sa 10 miliona evra.

Komercijalna banka je treća po veličini banka u Srbiji, sa tržišnim učešćem od oko 10,63 odsto na kraju prošle godine.

Izvor: Vijesti

Pročitajte i ovo...