Home Promo Pravilno upravljanje podacima je ključ uspeha svakog poslovnog okruženja

Pravilno upravljanje podacima je ključ uspeha svakog poslovnog okruženja

by bifadmin

Moderno doba sa sobom je donelo sjajne tehnološke novotarije i brojne korisne inovacije koje su iz korena promenile tokove razvoja društva, ali i pogled današnjeg čoveka na život i dalji napredak. Ključno za digitalno doba je i velika količina elektronskih podataka koja iz godine u godinu postaje sve veća i sa kojom se relativno teško upravlja, pogotovo u kompleksnim mega-koorporacijama i visoko rizičnim radnim okruženjima.

Zapravo, borba za ključne informacije i njihovo pravilno upravljenje u svakom privrednom okruženju danas je izazov, kao i njihova bezbednost i adekvatno skladištenje. Kompanija Veritas Technologies sa svojim partnerima svake godine sprovodi niz istraživanja vezana za načine upravljanja podacima, jasno stavljajući do znanja kako njihova rešenja donose neke od najnaprednijih mogućnosti i kako ista iz generacije u generaciju prate potrebe kompanija u smislu zahteva za arhiviranje i bezbednost podataka, ali i više od toga.

Istraživanja koje je naručila kompanija Veritas Technologies u prethodnom periodu jasno govore o očekivanjima i problemima sa kojima se kompanije suočavaju po pitanju digitalnih podataka.

Očekivanja su velika, ali nisu nerealna

Organizacije očekuju više od svojih investicija u sisteme za upravljanje podacima. Činjenica je da globalne organizacije zahtevaju više od svojih investicija u sisteme za upravljanje podacima, uprkos tome što većina njih predviđa da će ostvariti više od dvostruke sume koju ulažu, zaključak je istraživanja Veritas Technologies, svetskog lidera u zaštiti podataka preduzeća i softverski definisanim skladištima podataka.

Studija o vrednosti podataka, koju je sproveo Vanson Bourne za kompaniju Veritas Technologies, ispitivala je 1.500 IT donosioca odluka i menadžera podataka iz preko 15 zemalja, otkriva da, iako preduzeća vide prosečan povraćaj u iznosu od 2,18 USD za svaki dolar uložen u unapređenje upravljanja podacima, ogromna većina njih (82 odsto) očekuje da će videti još veći povraćaj investicija. Sa druge strane samo 15 odsto njih ostavrilo je očekivani povraćaj investiranog, dok je samo 1 odsto reklo da ROI koji su ostvarili prevazilazi očekivanja.

Preduzeća priznaju da su ključni faktori koji ih sprečavaju u ostvarivanju većeg povraćaja investicija to što ne postoje prave tehnologije za podršku upravljanju podacima (40 odsto), što nemaju razvijene interne procese (36 odsto) i što nemaju adekvatno angažovanje zazaposlenih ili oni što zaposleni nisu obučeni (57 procenata). Trećina ispitanika (33 odsto) takođe je navela odsustvo podrške visokog menadžmenta kao prepreku ostvarivanju većeg povraćaja investicija u upravljanje podacima.

Investicija se isplati

Organizacije koje investiraju u odgovarajuće upravljanje i brigu o podacima kažu da već imaju koristi od svojih investicija i ostvaruju postavljene ciljeve. Ispitanici su svrstali povećanje usklađenosti podataka, smanjenje bezbednosnih rizika, uštede na troškovima i mogućnost podsticanja novih tokova prihoda ili iskorišćavanje tržišnih prilika, kao najatraktivnije prednosti unapređivanja upravljanja podacima.

Od organizacija koje ulažu u upravljanje podacima, četiri od pet (81 odsto) kažu da već ostvaruju povećanje usaglašenosti podataka i smanjene bezbednosne rizike, dok 70 procenata vidi smanjenje troškova. Skoro tri četvrtine (72 odsto) imaju nove tokove prihoda ili tržišne mogućnosti kao rezultat investiranja u upravljanje podacima.

Mračni podaci su veliki problem

Globalna preduzeća nastavljaju da čuvaju “mračne podatke” u okviru svojih organizacija, stvarajući potencijalne mete za sajber kriminalce, zaključuje se u još jednom istraživanju kompanije Veritas. Ona otkriva da u proseku više od polovine (52 odsto) svih podataka unutar organizacija i dalje nije klasifikovano i niti označeno, što ukazuje na to da preduzeća imaju ograničen ili nikakav uvid u ogromne količine podataka koji su potencijalno kritični za poslovanje, stvarajući izazovne mete za hakere, ali i zloupotrebu u svakom pogledu.

Klasifikacija podataka omogućava organizacijama da brzo skeniraju i označe podatke kako bi osigurali da se osetljivim ili rizičnim informacijama pravilno upravlja i da se one adekvatno štite, bez obzira na to gde se nalaze. Ova široka vidljivost podataka pomaže kompanijama usklađivanje sa sve većim i strožim propisima za zaštitu podataka koji zahtevaju primenu i sprovođenje diskretnih polisa za zadržavanje podataka nad svim podacima jedne organizacije.

Javni oblak i mobilna okruženja predstavljaju najslabije karike u obezbeđenju podataka, a većina podataka u tim sredinama najverovatnije će biti neklasifikovana i potencijalno nezaštićena. Samo pet odsto kompanija tvrdi da su klasifikovali sve svoje podatke u javnom oblaku, dok je samo šest procenata klasifikovano sve podatke koji se nalaze na mobilnim uređajima. Tri od pet (61 odsto) kompanija priznaje da su klasifikovale manje od polovine svojih podataka u javnom oblaku, dok je preko dve trećine (67 procenata) klasifikovano manje od polovine podataka koji se nalaze na mobilnim uređajima.

Organizacije razmatraju jačanje bezbednosti podataka (64 procenata), poboljšavanje vidljivosti podataka i kontrolu (39 procenata) i garantovanje regulatorne usaglašenosti (32 procenata),kao glavne pokretače za svakodnevno upravljanje podacima. Ipak, većina ispitanika priznaje da njihova organizacija i dalje treba da napreduje u svim tim oblastima.

Pročitajte i ovo...