Home VestiEkonomija Tramp optužuje Kinu za manipulaciju juanom i obaranje berzi

Tramp optužuje Kinu za manipulaciju juanom i obaranje berzi

by bifadmin

Indeksi na Vol stritu i drugim svetskim berzama danas su potonuli pošto investitori strahuju da bi trgovinski rat SAD i Kine mogao da nanese trajnu štetu svetskoj ekonomiji.

Pošto je Kina obaranjem vrednosti juana na najniži nivo u odnosu na dolar u poslednjih 11 godina odgovorila na pretnju američkog predsednika Donalda Trampa da će uvesti dodatne carine na kinesku robu, vodeći indeksi na Vol stritu zabeležili su najveći pad ove godine, navodi Asošiejted pres.

Dau Džons je danas pao 2,9 odsto, za 767 poena, Standard end Pur 500 takodje je završio u crvenom 3,0 odsto, a Nasdak 3,5 odsto.

U Evropi je nemački DAX pao 1,8 odsto, francuski CAC 40 završio je u minusu 2,2 odsto, dok je britanski FTSE 100 u crvenom 2,5 odsto.

Na istoku je japanski Nikei 225 pao 1,7 odsto, južnokorejski Kospi završio je u minusu 2,6 odsto, hongkonški Hang Seng 2,9 odsto, a Šangajski kompozitni indeks 1,6 odsto. Australijski S&P/ASX 200 završio je u minusu 1,9 odsto.

Predsednik SAD Donald Tramp optužio je danas Kinu da manipuliše svojom valutom pošto je Peking dozvolio da juan padne na politički osetljiv nivo u odnosu na dolar prvi put u 11 godina. Jedan dolar večeras vredi 7,05 juana, a za jedan juan može se dobiti 14,2 centa, što je najniža vrednost kineske valute od februara 2008. godine.

Obaranje vrednosti kineske valute povećalo je zabrinutost da bi Kina mogla da koristi svoju valutu kao oružje u trgovinskom ratu sa SAD.

Taj potez Pekinga usledio je posle prošlonedeljne Trampove pretnje da će od 1. septembra uvesti carine od 10 odsto na svu kinesku robu za koju do sada nije bilo carina, vrednu 300 milijardi dolara.

Narodna banka Kine objasnila je pad „trgovinskim protekcionizmom“, što se očigledno odnosi na tu Trampovu najavu uvodjenja novih carina u borbi protiv spoljnotrgovinskog suficita Pekinga i kineske politike prema tehnologiji.

Eskalacija trgovinskog rata dve najveće svetske ekonomije brine investitore, od ranije uznemirene zbog usporavanja svetske ekonomije, pada profita američkih kompanija i moguće preniske inflacije u SAD.

Slabiji juan pogoduje kineskim proizvodjačima jer njihove proizvode čini jeftinijim na svetskim tržištima za kupce koji koriste dolar ili druge valute. To škodi američkim proizvodjačima, koji su od ranije pogodjeni usporavanjem svetske ekonomije, a vrši negativan pritisak i na inflaciju u SAD, za koju neki ekonomisti brinu da bi mogla da bude preniska.

U najgorem slučaju, cene koje su u padu podstiču ljude i kompanije da se uzdrže od kupovina, što pokreće začarani krug sa sve manje i manje ekonomske aktivnosti.

SAD su se dugo žalile na slabost kineske valute, a juan je današnjim padom prešao nivo od sedam prema jedan koji trgovci vide kao važnu psihološku granicu. Analitičari su, medjutim, podeljeni oko toga da li je pad vrednosti juana rezultat korišćenja valute kao oružja Pekinga ili jednostavno odraz usporavanja kineske ekonomije i bolnih posledica carina, navodi AP.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...