Home VestiEkonomija Srbija privukla rekordan broj grinfild investicija

Srbija privukla rekordan broj grinfild investicija

by bifadmin

Britanski list „Fajnenšel tajms“ u najnovijem broju objavio je tekst o privrednim potencijalima koje nudi Srbija, navodeći da je u našu zemlju prošle godine ušla rekordna količina direktnih stranih „grinfild“ investicija. Prerađivačka industrija u Srbiji privukla je rekordna strana ulaganja, navodi se u članku britanskog časopisa i napominje da je Srbija privukla više „grinfild“ investicija u 2018. godini nego bilo koja druga zemlja u odnosu na svoj bruto domaći proizvod.

Prenoseći istraživanje svog specijalizovanog servisa „fDi Markets“, list primećuje da obim stranih investicionih projekata u Srbiji kontinuirano raste od 2015. godine, posebno u proizvodnom sektoru.
Industrija automobilskih komponenti, hrana i duvan, tekstil i nekretnine, bili su vodeći sektori po stranim direktnim investicijama, koji su zajedno imali udeo veći od polovine (54 odsto) u ukupnim ulaznim SDI projektima u 2018. godini, precizira se u tekstu.

Srbija je privukla 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018. godini (u vrednosti od 5,8 milijardi dolara), odnosno za 26 više nego 2017. godine, što je rast za gotovo jednu trećinu.

„Srbija je u 2018. godini privukla više direktnih investicija nego bilo koja druga zemlja u svetu. Sa ocenom 11,92 Srbija privlači skoro 12 puta veći obim „grinfild“ stranih direktnih investicija nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine“, ocenjuje se u godišnjoj studiji, u kojoj se meri obim ulaznih ulaganja u 2018. godini u odnosu na veličinu ekonomije svake države.

Izvor Blic

Pročitajte i ovo...