Home VestiEkonomija Štada: Zabeležen rast prodaje od 11 odsto u prvoj polovini ove godine

Štada: Zabeležen rast prodaje od 11 odsto u prvoj polovini ove godine

by bifadmin

Štada grupa, u okviru koje posluje naš Hemofarm, nastavlja sa značajnim rastom, ostvarivši snažne rezultate u prvoj polovini 2019. Prijavljena konsolidovana prodaja se povećala za 11 odsto u prvoj polovini 2019. na 1,26 milijarde evra (2018: 1,14 milijarde evra). Tim povodom generalni direktor ove kompanije Peter Goldšmit ističe: „Naročito smo zadovoljni što Štada beleži snažan rast u oba naša osnovna segmenta – brendiranim proizvodima/OTC i generici, uključujući farmaceutske specijalitete.“

Štada je zabeležila veliki rast prodaje i značajno osvajanje tržišnog udela na ključnim evropskim tržištima uključujući Nemačku, Veliku Britaniju, Italiju, Španiju i Francusku. Kompanija je, takođe, zabeležila dobar rast u oblastima severne i istočne Evrope, kao i u Aziji/Bliskom Istoku. U prvoj polovini ove godine, Štada je nastavila i da investira u proizvodne kapacitete i lanac isporuke. Kao deo celokupne optimizacije proizvodne mreže, kompanija je nedavno otvorila novu fabriku u Vijetnamu sa kapacitetima od četiri milijarde tableta. Ova proizvodna lokacija ispunjava najnovije GMP standarde kvaliteta EU tako da Štada ubuduće može da snabdeva evropsko tržište i iz Vijetnama.

Izgledi za drugu polovinu 2019.

Štada je pozitivna i povodom izgleda za drugu polovinu 2019. Krajem avgusta, Štada je u 24 zemlje lansirala biosimilar teriparatida, Movymiu, koji se koristi za lečenje osteoporoze. U sledećih nekoliko meseci u Nemačkoj, planira se opsežno lansiranje proizvoda Grippostad Complex. Ovaj proizvod će upotpuniti Grippostad portfolio, koji već uživa vodeću tržišnu poziciju.

U drugoj polovini 2019. godine, šest OTC brendova koje je Štada kupila od kompanije GSK biće uključeno u Štadin portfolio. Ovih pet proizvoda za negu kože i lek za kašalj kod dece proširiće Štadin portfolio zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, naročito u Velikoj Britaniji i na mnogim drugim tržištima. Osim toga, medicinski šampon protiv peruti Nizoral, koji je takođe poznat i kao Terzolin, a koji je kupljen 2018. od kompanije Johnson & Johnson, uspešno je etabliran kao novi proizvod Štada grupe širom Evrope.

Štadin dobar učinak biće pojačan novim promotivnim kanalima, povećanjem efikasnosti u sektoru marketinga i prodaje, daljim ulaganjima u njena osnovna tržišta, kao i dodatnim lansiranjima novih proizvoda, kao što je lek protiv kancera Bortezomiba u 14 evropskih zemalja. Ovaj inovativni rastvor za injekcije, jedno je od najznačajnijih lansiranja u Štadinoj istoriji. Na tržištu će uskoro biti i novi preparati kao što su Dasatinib (kancer), Solifenacin (urologija), Amlodipin/Valsartan (lek za snižavanje krvnog pritiska) i Hoggar Night tableta koja se oralno rastvara i izdaje se bez recepta.

Štada nastavlja sa svojim uspešnim partnerstvima uključujući, na primer, ono sa švedskom biotehnološkom kompanijom XBrane. „Strateška partnerstva širom sveta u oblastima razvoja i proizvodnje ključ su našeg uspeha; omogućavaju nam da u budućnosti kontinuirano nudimo portfolio konkurentskih proizvoda koji stvara održivi rast“, kaže Goldšmit.

Pročitajte i ovo...