Home VestiEkonomija Stupila na snagu dodatna američka carina na uvoz kineske robe

Stupila na snagu dodatna američka carina na uvoz kineske robe

by bifadmin

Danas je na snagu stupio najnoviji namet carina na uvezenu kinesku robu što bi moglo da podigne cene odeće, obuće, sportske opreme i drugih potrošačkih artikala za Amerikance.

Nova carina od 15 odsto odnosi se na uvoz kineske robe u vrednosti od oko 112 milijardi dolara.

Veće carine sada će se odnositi na više od dve trećine potrošačke robe uvezene u SAD iz Kine.

Američka vlada je u velikoj meri do sada nastojala da izbegne potrošačku robu u ranijim rundama podizanja carina.

Sada kada će cene cene mnogih potrošačkih dobara verovatno porasti ovaj potez administracije predsednika Donalda Trampa preti glavnom pokretaču američke privrede potrošnji gradjana, navodi agencija AP.

Predsednik Donald Tramp koji vodi kampanju za drugi predsednički mandat se oglušio o brojna upozorenja o potencijalnim negativnim posledicama ove mere na privredu i tržišta.

Pogodjena je velika lepeza proizvoda, koji su do sada bili poštedjeni, posebno u prehrambenom sektoru (kečap, govedje meso, svinjske viršle, voće, povrće, mleko, sir, začini, sladoled itd).

Dodatne carine biće primenjene i na sportske artikle, kao što su palice za golf, daske za surfing, bicikli, zatim muzički instrumenti, sportska odeća, nameštaj, ili stolice za decu.

Nove carine dodaju se na dodatne carine već ranije uvedene za kineski uvoz u vrednosti od 250 milijardi dolara.

Do kraja godine ukupan kineski uvoz (u vrednosti od oko 540 milijardi dolara prema podacimaiz 2018) biće podložan dodatnim carinama, sa poslednjim krugom povećanja nameta predvidjenim 15. decembra, navodi Frans pres.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...