Home VestiEkonomija Više stranih turista u Srbiji, ali troše manje

Više stranih turista u Srbiji, ali troše manje

by bifadmin

U poslednjih desetak godina broj stranih turista u Srbiji značajno je povećan, ali je prosečna potrošnja stranog turiste smanjena sa 990 evra 2008. godine na 767 evra u prošloj godini, pokazuje analiza u najnovijem broju Kvartalnog monitora.
Kako se navodi, broj stranih turista povećan je 2,46 puta u prethodnoj godini u odnosu na 2007, dok je u istom periodu broj njihovih noćenja porastao 2,48 puta, prenosi Nova ekonomija.
U istom periodu (2007-2018) ostvareni priliv od stranih turista povećan je za više od 2,1 puta (sa 630 miliona evra na 1,3 milijarde evra). Međutim, ni u jednoj od tih godina Srbija nije zabeležila suficit u razmeni sa celim svetom, jer je odliv po osnovu odlaska turista iz Srbije van zemlje uvek bio veći od ostvarenog priliva.
Ipak, pozitivan rezultat je to što se deficit po osnovu razmene turističkih usluga sa svetom smanjuje.
Podaci ukazuju na brži rast broja stranih turista od rasta ostvarenog prihoda od izvoza, što ukazuje na smanjivanje prosečne potrošnje po stranom turisti u Srbiji, odnosno nedovoljan broj ili neodgovarajuću ponudu turističkih usluga u Srbiji, navodi se u analizi.
Izvor: Nova ekonomija

Pročitajte i ovo...