Home VestiEkonomija Folksvagen upozorava na usporavanje prodaje automobila u svetu

Folksvagen upozorava na usporavanje prodaje automobila u svetu

by bifadmin

Saopštavajući kvartalne rezultate Folksvagen (VW) je upozorio da svetsko tržište automobila usporava više nego što se očekivalo, te je smanjio prognozu svoje godišnje prodaje.

Dobit VW posle oporezivanja porasla je na 3,98 milijardi evra, dok je prihod povećan za 11 odsto, na 61,42 milijarde. Profit od prodaje od 7,8 odsto je premašio očekivanih 6,5-7,5 odsto. Ipak, proizvođač automobila iz Volfsburga je rekao da očekuje “da će se svetsko tržište automobila smanjiti brže nego što se ranije očekivalo u mnogim regionima sveta”.

Svetski proizvođači automobila suočavaju se s usporavanjem prodaje usled međunarodnih sporova oko trgovine i zbog pritiska Evropske unije i Kine da razvijaju i prodaju nova vozila, s niskom emisijom izduvnih gasova, koja zahtevaju velika ulaganja u novu tehnologiju.

Ford i Reno su poslednjih dana izdali upozorenja o stanju svoje dobiti, dok je Daimler, proizvođač luksuznih automobila Mercedes-Benz, izgubio novac u drugom kvartalu i očekuje se da će strategiju za smanjenje rashoda 14. novembra predstaviti svojim investitorima.

VW cilja na mesto predvodnika sektora električnih vozila u Evropi time što je lansirao “ID.3” svoj model kompaktnog automobila s baterijskim pogonom za koji kaže da će mu cena biti toliko niska (najavljena je oko 30.000 evra), da će ta vozila postati masovna.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...