Home VestiEkonomija Ljubav bez pokrića: Turska manje ulaže u BiH nego u Srbiju i Crnu Goru

Ljubav bez pokrića: Turska manje ulaže u BiH nego u Srbiju i Crnu Goru

by bifadmin

Bosna i Hercegovina ima dobre političke odnose s Turskom, ali je ekonomska saradnja na sve nižem nivou. Naime, dok Turska sve više investira u zemlje regiona, investicije iz Turske u BiH opadaju. Turska je tek na jedanaestom mestu među najznačajnijim stranim investitorima u BIH i njena ulaganja čine svega 2,9% ukupnih investicija, piše BizniInfo.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prošle sedmice je boravio u Srbiji gde je vodio svitu od čak 200 biznismena kako bi još više pojačao ekonomsku saradnju s tom državom. Osim toga, Turska sve više investira u Crnu Goru, navodi sarajevski portal.

S druge strane, direktne strane investicije (DSI) iz Turske u BiH u prvom polugodištu 2019, prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH iznose svega 3,4 miliona KM, a u 2018. investicije iz Turske su iznosile 5 miliona. Pređenja radi, priliv DSI iz Turske u Crnu Goru samo u prošloj godini iznosio je preko 100 miliona KM, odnosno 53 miliona evra.
Turska se nalazi na jedanaestom mestu na listi zemalja najznačajnijih stranih investitora u BiH, sa učešćem od 2,9% u ukupnim investicijama u BiH.

Najveći iznos investicija iz Turske je ostvaren u sektoru proizvodnje, a veliki investitori su odranije prisutni u BiH, odnosno prethodnih nekoliko godina nije bilo nijednog velikog ulaganja iz Turske u BiH.
Izvoz iz BiH u Tursku je sve manji, dok uvoz raste. U prvih osam meseci ove godine BiH je u Tursku izvezla robe u vrednosti od 175 miliona KM što je 25,3 posto manje nego u istom period lani.

U isto vreme BiH je iz Turske uvezla robu u vrednosti od 628 miliona KM, što je za 11 posto više nego u istom periodu prošle godine, a prema podacima Agencije za statistiku BiH.

Izvor: Biznisinfo.ba

Pročitajte i ovo...