Home VestiEkonomija Nova pravila za paušalce: Porez veći 10% godišnje

Nova pravila za paušalce: Porez veći 10% godišnje

by bifadmin

Na sajtu Advokatske komore Srbije objavljen je predlog Uredbe koji ukazuje da će se na nivou republike izračunavati koeficijent za sve obveznike u okviru jedne delatnosti (šifre delatnosti).

Pored toga, zaračunavaće se i polazna osnovica za obračun fiskalnih obaveza na nivou Srbije ili lokalne samouprave, koja se izračunava tako što se prosečna mesečna zarada množi sa brojem zaposlenih, a deli sa ukupnim brojem stanovnika.

Na pojedine delatnosti će se primenjivati polazna osnovica na nivou cele Srbije, što znači da će u formulu za izračunavanje polazne osnovice ulaziti prosečna zarada, broj zaposlenih i broj stanovnika u celoj državi.

Konkretno, poresko opterećenje će se za taksiste i ostale prevoznike u saobraćaju, programere i druge grupe – IT-ijevce, konsultante, arhitekte, inženjere i umetnike računati na nivou cele države. Deset centralnih beogradskih opština će imati zajedničku osnovicu, dok će se za prigradske opštine ona obrčunavati pojedinačno.

Dodatni korektivni faktori za formule paušala biće zona u kojoj se delatnost obavlja (mikrokolacija), starost obveznika, trajanje delatnosti i radna sposobnost preduzetnika, kao i posebno umanjenje za stare zanate.

Uredba takođe predviđa i olakšice za preduzetnike koji su svoj biznis zasnovali na manje od 36 meseci i koji su mlađi od 30 godina.

Startit ocenjuje da se usložnjavanje formule za izračunavanje polazne osnovice neće podjednako odraziti na sve kategorije paušalaca, te da će neki osetiti pozitivne efekte, a da će unutar IT sektora izazvati “reorganizaciju i povećanje nameta za mnoge”.

Sa druge strane, poreski savetnik Advokatske komore je u svojoj analizi naveo da nacrt Uredbe predstavlja dobro rešenje za advokatsku delatnost i da će doneti “transparentnost, pravičnost i predvidivost kod paušalnog oporezivanja”.

Vlada Srbije je još u septembru najavila reformu paušalnog oporezivanja, konkretno aplikativnog softvera za njegovo izračunavanje i automatizaciju poslovnog procesa.

U novoobjavljenom dokumentu se navodi da će obveznici putem portala Poreske uprave moći pre započinjanja posla da dobiju tačnu informaciju o visini obaveza po osnovu poreza na dohodak i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Izvor Startit.rs/Nova ekonomija

Pročitajte i ovo...