Home VestiEkonomija Osamdeset odsto svih subvencija otišlo stranim investitorima

Osamdeset odsto svih subvencija otišlo stranim investitorima

by bifadmin

Preko 400 miliona evra podeljeno je u 10 godina (2006-2016 prim.novinara), najviše stranim firmama, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta Milorad Filipović.

„U najvećem delu, preko 80 odsto, (dodeljeno je) stranim investitorima“, rekao je Filipović na forumu Nove ekonomije i Balkanskog fonda za demokratiju „Subvencije, razvoj privrede i rast investicija“, održanom 11. oktobra.

On je međutim kazao da je od oko 300 raskinutih sporazuma najveći broj sa domaćim investitorima koji nisu ispunjavali ugovorne obaveze.

Dodao je i da je uvedena sistematizacija subvencija po tome gde i u kakvu tehnologiju se ulaže, ali da i ona može navesti na pogrešan zaključak:

„Proizvodnja kablova za autoindustriju, jedan posao za ljude sa četiri razreda osnovne škole, po novoj metodologiji se svrstava u ’srednje-visoke tehnologije’“, rekao je Filipović.

On je objasnio da zbog toga po zvaničnoj statistici izgleda da više od 33 odsto izvoza čine proizvodi srednje-visoke tehnologije, a u stvari su to delovi za automobile, najviše kablovi.

Govoreći o tome kako statistički podaci mogu da iskrive perspektivu, Filipović je kao primer naveo pad nezaposlenosti.

„Logično pitanje bi bilo da li je za toliko povećana zaposlenost, a to se nije desilo. Drastično je pala nezaposlenost ali iz drugih razloga… I demografija, i odliv i to što ako se ne javite na biro rada oni vas brišu i ne vodite se kao nezaposleni“, rekao je on.

Pročitajte i ovo...