Home VestiEkonomija Površine pod malinom povećane 70 odsto za poslednjih pet godina

Površine pod malinom povećane 70 odsto za poslednjih pet godina

by bifadmin

Uprkos redovnim štrajkovima malinara i žalbi na račun hladnjačara i otkupnih cena ovog voća, od 2013. do 2018. godine površine pod malinom u Srbiji su povećane sa 13. 118 ha na 22. 654 ha, što je povećanje od 72 odsto.

Ukupna proizvodnja maline je znatno povećana – sa 74 682 t u 2013. na 127.010 tona maline, a prosečan prinos prošle godine iznosio je 5,61t/ha, pokazuje Anketa o strukturi poljipoprivrednih gazdinstava 2018. – Voćarstvo, koju je objavio Republički zavod za statistiku.

Malina se u Republici Srbiji gaji na oko 12,38% od ukupnih površina voćnjaka.

U celom posmatranom periodu od nekoliko godina, prosečan prinos maline je preko 5 t/ha.

Od ukupnih površina pod malinom ubedljivo najveći deo je u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije, preko 80%, u Regionu Južne i Istočne Srbije oko 10%, u Regionu Vojvodine oko 5% i oko 3% u Beogradskom regionu.

Proizvodnja maline je značajno veća i u svim regionima u periodu 2013–2018. godine. Od ukupne proizvedene količine maline ubedljivo najveći deo, oko 83%, proizveden je u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije, u Regionu Južne i Istočne Srbije on iznosi oko 7%, u Regionu Vojvodine oko 5%, a u Beogradskom regionu oko 4%.

Postoje izvesne razlike godišnjih prinosa maline po hektaru po posmatranim regionima i po godinama. Prinos po hektaru veći od prosečnog ostvaren je u Regionu Vojvodine i u Beogradskom regionu, a ovi regioni imaju malo učešće u površini pod malinom.

Dominantni region u proizvodnji maline, Region Šumadije i Zapadne Srbije, ostvaruje prinos na nivou prosečnog (mada ima dominantan uticaj na prosek), a Region Južne i Istočne Srbije ostvaruje prinos manji od prosečnog, navodi se u analizi.

Robna proizvodnja maline u Srbiji počinje oko 1920. godine, kada se kao malinarska područja određuju oblast Valjeva i Čačka. Na području Valjeva plod maline se prvo koristio za slatko, sirup i pulpu.

Izvor Nova ekonomija

Pročitajte i ovo...