Home Promo Prikaz knjige „Competition And Integrity In Public Procurement“ (“Konkurencija i integritet u javnim nabavkama”)

Prikaz knjige „Competition And Integrity In Public Procurement“ (“Konkurencija i integritet u javnim nabavkama”)

by bifadmin

U novoj knjizi dr Slavice Joković razmatraju se pitanja i izazovi u vezi sa konkurencijom i integritetom u sprovođenju postupaka javnih nabavki u praksi. Ova knjiga pomaže čitaocu da reši probleme koji proizlaze iz nedostatka informacija, znanja i iskustva u oblasti javnih nabavki i konkurencije. Osim toga, ona pruža dragocen doprinos u osvetljavanju odgovarajućih mera za sprečavanje korupcije i nepravilnosti u javnim nabavkama, kao i za jačanje konkurencije.

Cilj knjige je promovisanje integriteta i konkurencije u oblasti javnih nabavki putem raznovrsnih mera u praksi. U njoj se analiziraju relevantna pravila javnih nabavki koja su sadržana u novoj Direktivi Evropske unije o javnim nabavkama i Zakonu o javnim nabavkama u Srbiji, sa posebnim osvrtom na odredbe koje se odnose na transparentnost i integritet u oblasti javnih nabavki, podsticanje učešća malih i srednjih preduzeća na tržištu, kriterijume za dodelu ugovora, pri čemu je kao ilustracija razmatran relevantan slučaj iz prakse Suda pravde Evropske unije.

U radu su prikazani pojavni oblici povrede konkurencije u javnim nabavkama, uključujući nameštanje ponuda, kao i indikatori koji su značajni za otkrivanje i sprečavanje nepravilnosti u praksi. U devet poglavlja rada obuhvaćena su pitanja koja se odnose na karakteristike povrede konkurencije u javnim nabavkama, primere iz prakse, mere za sprečavanje nepravilnosti, zatim podsticanje konkurencije i integriteta u javnim nabavkama, uz isticanje ilustrativnog primera politike javnih nabavki i javno-privatnog partnerstva i koncesija u Srbiji.

Zahvaljujući strukturi rada, sistematizovanom istraživanju, jasnom izlaganju i preciznom izražavanju, ova inače složena tema približena je i čitaocima koji prethodno nisu bili upućeni u materiju. Nova knjiga dr Slavice Joković može se koristiti kao dragocen izvor informacija i priručnik, ne samo za pravnike, ekonomiste, profesionalce u oblasti javnih nabavki, istraživače i studente, već i mnogo širi krug čitalaca, koji prepoznaju snažan potencijal javnih nabavki za stimulisanje investicija, novih tehnologija i ukupnog privrednog razvoja.

 

Slavica Joković je doktor ekonomskih nauka, ekonomski savetnik sa dugogodišnjim iskustvom i ekspert za javne nabavke; usavršavala se u Međunarodnom centru za obuku Međunarodne organizacije rada u Torinu, u Italiji; sertifikovani je trener u oblasti javnih nabavki za Zapadni Balkan i Tursku; objavila je šest knjiga i preko 60 radova u domaćim i stranim naučnim i stručnim časopisima; dobitnik je nagrade “Giveaway Prize” na Međunarodnom takmičenju “Readers’ Favorite 2017” za knjigu “Winning Public Procurement Contracts In Serbia – Manual”/Amazon Kindle Edition.

Pročitajte i ovo...