Home VestiEkonomija „Bela knjiga“ : Srbija sprovela 41 odsto preporuka

„Bela knjiga“ : Srbija sprovela 41 odsto preporuka

by bifadmin

Srbija je nastavila „stabilan i umeren napredak“ u reformama i do sada sprovela 41 odsto preporuka stranih investitora za unapređenje uslova poslovanja, istakla je predsednica Saveta stranih investitora Jana Mihajlova.

Ona je na predstavljanju „Bele knjige“ preporuka za 2019. godinu rekla da u primeni preporuka napredak ove godine iznosi sedam odsto u odnosu na prethodnu godinu, jer je 2017. godine formirana radna grupa za njihovo sprovođenje što je ubrzalo realizaciju. „Nadamo se da će se ovaj pozitivni trend nastaviti i da ćemo se sledeće godine primaći cifri od 50 odsto“ primenjenih preporuka, rekla je Mihajlova.

Dodala je da Savet stranih investitora koji predstavlja 120 kompanija koje su u Srbiju uložile 35 milijardi evra i zapošljavaju 100.000 ljudi, od Vlade Srbije očekuje da ubrza pristupne pregovore sa EU jer je „to način da se unapredi konkurentnost srpske privrede“. Neophodno je raditi i na održivoj fiskalnoj konsolidaciji, odnosno strukturnim reformama, privatizaciji javnih preduzeća i unapređenju i primeni zakona, posebno na jačanju poreske administracije.

Treba pojačati reforme i u oblasti poreza, rada, digitalizacije, elektronskog poslovanja, nekretnina i izgradnje, inspekcije, bezbednosti hrane i farmaceutskoj industriji i u opštem pravnom okviru sa akcentom na zakone o stečaju i deviznom poslovanju.

Mihajlova je rekla da je uveden „fic indeks“ kojim će se rangirati oblasti sa najvećim napretkom i dodala da je reforma u uvodjenju digitalizacije bila umerena, a da u oblasti bezbednosti hrane nije bilo napretka.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je „proces proširenja za EU prioritet i tu nema dileme“.

„Srbija izvozi 65 odsto robe u zemlje EU i to potvrđuje jake veze izmedju EU i Srbije. U procesu integracije stiče se utisak da Srbija napreduje, do sada je otvorila 17 poglavlja i dva privremeno zatvorila ali ima još dosta stanica na putu do cilja“, rekao je Fabrici. Vladavina prava je, kako je rekao, prioritet, kao i borba protiv korupcije i slobodni mediji, a napredak će se ostvariti i ako se reformiše javna uprava, privatizuju javna preduzeća, javne nabavke učine transparentnijim, smanji birokratija, parafiskalni nameti i liberalizuje tržište rada.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...