Home Vesti Beogradski metro u budžetu za 2020. – Srbija se zadužuje 580 mil EUR za početak gradnje

Beogradski metro u budžetu za 2020. – Srbija se zadužuje 580 mil EUR za početak gradnje

by bifadmin

Vlada Srbije, kako se vidi iz predloga budžeta za narednu godinu, namerava da se zaduži ukupno 580 mil EUR kako bi započela projekat izgradnje metroa u Beogradu.

Kada se govori o kapitalnim projektima, koji su stigli do realizacije, u narednoj godini iz republičke kase na njih će biti utrošeno 198,9 milijardi dinara. Najviše poslova naručiće Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – u vrednosti od 67 milijardi dinara.

Značajne investicije u narednoj godini planira i Ministarstvo unutrašnjih poslova – na kapitalne projekte će biti utrošeno nepunih 11 miliojardi dinara. Od toga je četiri milijarde dinara planirano za obnavljanje i modernizaciju helikopterske flote.

Nepažljive vozače sigurno neće obradovati činjenica da MUP ulazi drugu fazu video-nadzora u saobraćaju, na koju će biti potrošeno 1,67 milijardi dinara. Oko 200 miliona dinara treba da bude uloženo u osavremenjivanje voznog parka i popravku vozila Direkcije policije.

Ministarstvo finansija će rasporediti 17,2 milijarde dinara namenjenih kapitalnim investicijama. U taj zbir ulazi blizu 13,2 milijarde dinara namenjenih eksproprijaciji zemljišta na kome će se graditi kapitalni projekti. Uprava carina planira 309 miliona dinara za gradnju graničnog prelaza Gostun i 268 miliona za gradnju carinske ispostave na Gradini.

Ministarstvo spoljnih poslova će nepunu milijardu dinara uložiti u važne projekte poput gradnje diplomatsko-konzularnog predstavništva u glavnom gradu Australije – 32 miliona dinara. Zatim, po skoro istoj ceni, 30 miliona dinara gradiće se predstavništvo u Sarajevu. U njega će se međutim ulagati 2021. godine – 45 miliona dinara.

Izvor Ekapija-Novosti

Pročitajte i ovo...