Home VestiEkonomija Kappa Star Limited premašio 25 odsto udela u Krašu

Kappa Star Limited premašio 25 odsto udela u Krašu

by bifadmin

Kappa Star Limited, kiparska kompanija u vlasništvu srpskog preduzetnika Nebojše Šaranovića, i drugi najveći deoničar Kraša, nastavlja da povećava svoj udeo u Krašu, pa je sredinom ove nedelje premašila prag od 25 odsto, odnosno držala je 25,01 procenta deonica, pokazuju u petak objavljeni podaci.

„Kraš“ je danas putem Zagrebačke berze objavio da je primio obaveštenje kiparske firme da je prešla prag od 25 odsto deonica hrvatske konditorske kompanije.
Prema podacima iz objave, Kappa Star Limited je kupovinom deonica Kraša na Zagrebačkoj berzi u sredu, 6. novembra prešao prag od 25 odsto udela u Krašu, pa nakon te kupovine na računu kod Raiffeisenbank Austria drži 374.876 deonica ili 25,0147 odsto.

Najveći udeo u Krašu i dalje drži Mesna industrija braća Pivac – 30,37 odsto deonica, dok je Kraš ESOP, koji drži 18,45 odsto akcija na trećem mestu najvećih deoničara Kraša.

Akcija Kraša je u fokusu ulagača od 9. septembra, kada je Mesna industrija braća Pivac najavila ponudu za preuzimanje Kraša. Ponudu su objavili 23. oktobra i u njoj su ponudili cenu od 430 kuna za akciju.
U ponudi se ističe da ne deluju zajednički niti sa jednom drugom osobom, a rok trajanja ponude je 28 dana od dana objavljivanja u Narodnim novinama, odnosno od 25. oktobra ove godine.

U obrazloženju ponude uz ostalo se navodi se da Kraš ima snažan potencijal da, uz dalja ulaganja, postigne znatno bolje poslovne rezultate te zadrži i dodatno ojača svoj položaj na domaćem, regionalnom i svetskom tržištu, kao i da postane jedno od najznačajnijih preduzeća u sastavu grupe MIB Pivac.

Uprava Kraša je, pak, početkom ove nedelje ocenila da je ponuda Mesne industrije braća Pivac za preuzimanje deonica Kraša po ceni od 430 kuna za deonicu niska.
Cena iz ponude je veća za manje od jedan odsto u odnosu na prosečnu ponderisanu cenu deonica Kraša tokom tri meseca koja su prethodila nastanku obaveze objave ponude, kaže se u mišljenju uprave Kraša o ponudi za preuzimanje.

Podseća se pritom da je najniža cena po kojoj je Pivac sticao deonice Kraša tokom perioda od godinu dana pre nastanka obaveze objave za preuzimanje iznosila 410 kuna po deonici, a prosečna ponderisana cena na berzi tokom tri meseca koja su prethodila toj obavezi 427,05 kuna.

Uprava Kraša smatra da Pivac u svojoj ponudi nije uzeo u obzir da je u tri meseca koja su prethodila nastanku obaveze objave ponude za preuzimanje najviša cena iznosila i do 505 kuna po deonici, a da se akcijama Kraša nakon nastanka obaveze trgovalo i po 1.090 kuna.
Što se tiče Pivčevih namera u pogledu budućeg poslovanja Kraša, u dokumentu se ocenjuje da bi sinergija s Pivcem pozitivno delovala na Kraš, te da su Pivčevi strateški planovi kompatibilni sa dugoročnim i kratkoročnim planovima Kraša.

Inače, Šaranovićeva kompanija Kappa Star Limited je 26. septembra putem Zagrebačke berze objavila da nema nameru objavljivanja dobrovoljne ponude za tu kompaniju. Kako je tada objavljeno, na traženje Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga (Hanfa), u svojstvu punomoćnika Kappe, advokatsko društvo Madirazza&Partneri izvestilo je da Kappa nema nameru objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje Kraša.

Izvor Blic

Pročitajte i ovo...