Home VestiEkonomija Pšenicom u Srbiji zasejano 430.000 hektara, a neophodno 500.000

Pšenicom u Srbiji zasejano 430.000 hektara, a neophodno 500.000

by bifadmin

U Srbiji je pšenicom jesenas zasejano 430.000 hektara, a treba bar 500.000, ističe stručni saradnik firme “Best Seed Producer” (BSP) Miroslav Malešević, i dodaje da su “mnogi odustali od setve zbog visokih troškova i niske cene pšenice prosečnog kvaliteta, a da malo ima roda koji je vrhunskog kvaliteta i košta više od 20 dinara po kilogramu”.

Malešević je rekao da je pšenica nikla i da je čak možda malo bujnija nego što bi bilo poželjno.

Direktor poslovnog uduženja “Žita Srbije” Vukosav Saković rekao je da još nema preciznih podata, a procena je da je zasejano više od 400.000 hektara, a setva će trajati do novembra.

“U Srbija se u poslednjih sedam godina pšenica seje na 550.000 do 650.000 hektara. Pšenica je u dobrom stanju i do sada je nikla na oko 50 odsto zasejanih površina, a prošle godine u ovo vreme na svega pet odsto”, rekao je Saković.

Setva još traje u centralnoj Srbiji od Kragujevca do Prokuplja gde je vladala ekstremna suša.

Saković je rekao da je teško reći šta je optimalni rok za setvu, ali da to nije 31. oktobar jer je taj rok utvrdjen ranije, dok se sada seju drugačije, savremenije sorte.

“Poslednjih godina pšenica se seje u oktobru i novembru, retko u decembru”, kazao je Saković.

Proizvođači su, po njegovim rečima, upotrebili 50 odsto “deklarisanog semena” i neće odustati od sejanja jeftinijeg, “merkantilnog žita” koje daje slabiji prinos. Tako će biti “sve dok se ne nađu podsticajna sredstva za proizvođače” da bi sejali kvalitetniju, mada skuplju semensku pšenicu koja daje veći rod.

Saković je rekao da proizvođači u Srbiji ne treba da očekuju značajno poskupljenje pšenice jer je šest od poslednjih sedam godina u svetu bilo rekordno po proizvodnji te žitarice.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...