Home VestiEkonomija U prvih devet meseci lizing u porastu

U prvih devet meseci lizing u porastu

by bifadmin

• Ukupno novozaključenih ugovora 383,76 miliona evra
• Rast od 25,3 procenata u odnosu na isti period prošle godine

U prvih devet meseci 2019. godine ukupna  vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga iznosila je 383,76  miliona evra, što predstavlja rast od 25,3 procenata u odnosu na isti period prošle godine, kada je finansijski lizing uknjižio 306,35 miliona evra.
Putem finansijskog lizinga su se najviše finansirala komercijalna i teretna vozila koja zauzimaju 39 procenata ukupnog portfolija i čija vrednost iznosi 150,39 miliona evra.

Sledeći podjednako važan segment je finansiranje putničkih vozila, u iznosu od 144,28 miliona evra, odnosno 38 procenata ukupnog portfolija tržišta finansijskog lizinga Srbije.

“Finansiranje nabavke komercijalnih i teretnih vozila putem lizinga tradicionalno je  interesantno industrijama koje imaju veliku potrebu za transportnim sredstvima, jer su im uslovi lizinga, zbog nepostojanja zahteva za stavljanjem imovine pod hipoteku, manjih operativnih troškova i zadržavanja finansijske fleksibilnosti, povoljniji u odnosu na kreditno finansiranje”, istakla je Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije, dodavši: “To je rezultiralo činjenicom da su i u ovom periodu, najveći korisnici lizinga iz sektora saobraćaja i informisanja, trgovine na veliko i malo, i prerađivačke industrije i građevinarstva”.

Treći segment u strukturi lizinga, je finansiranje nabavke mašina i opreme. U prvih devet meseci 2019. godine iznos novozaključenih ugovora je 85,58 miliona evra, odnosno 22 procenta portfolija. Pre svega se radi o finansiranju i podršci malim i srednjim preduzećima, dok je finansiranje nekretnina na lizing zauzelo 1 procenat ukupnog portfolija lizing kompanija Srbije sa finansiranih 3,5 miliona evra.

Pročitajte i ovo...