Home VestiEkonomija Uskoro povećanje neoporezivog dela stipendija na 30.000 dinara

Uskoro povećanje neoporezivog dela stipendija na 30.000 dinara

by bifadmin

Umesto dosadašnjih 11.741 dinara, neoporezivi deo za stipendije i kredite učenika i studenata biće uskoro povećan na 30.000 dinara mesečno. Ovaj predlog nalazi se u skupštinskoj proceduri u okviru izmena Zakona o porezu na dohodak građana. Predlog je usvojen na inicijativu zajedničke radne grupe za unapređenje pravnog i fiskalnog okvira za davanje za opšte dobro predstavnika Vlade i nevladinih organizacija, rečeno je na drugoj po redu Nacionalnoj konferenciji o filantropiji, održanoj pod nazivom “Zajedno za snažnije zajednice”.

Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorka Trag Fondacije, izjavila je da je ovo jedan od boljih primera međusektorske saradnje, te da će sada umesto jednog deteta, kompanije ili pojedinci moći da stipendiraju gotovo troje studenata i učenika.

“Sa nestrpljenjem očekujemo dalje aktivnosti i uspehe Saveta za filantropiju i Koalicije za dobročinstvo, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj, imajući u vidu druga pitanja na kojima kontinuirano radimo u radnim grupama, kao što su olakšice za doniranje viškova hrane, stvaranje stimulativnog okruženja za davanje pojedinaca, kriterijuma za oslobađanje donacija od PDV-a“, izjavila je direktorka Trag fondacije.

Na konferenciji je predstavljena i Filantropska agenda, publikacija analiza i predloga za unapređenje šest ključnih zakonskih oblasti – poreza na dobit pravnih lica, dohodak građana, imovinu, PDV, volontiranje i doprinose za socijalno osiguranje.

Ovogodišnja Nacionalna konferencija o filantropiji okupila je preko sto predstavnika iz civilnog, javnog i korporativnog sektora, uključujući i predstavnike medija. Tokom devet sesija, vođen je dijalog o izgradnji podržavajućeg pravnog i fiskalnog okvira za davanje za opšte dobro, predstavljeni su podaci o filantropskim trendovima, kao i aktuelne filantropske prakse u razvoju.

Nacionalna konferencija o filantropiji deo je Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Pročitajte i ovo...