Home VestiEkonomija Zakon o radu je donesen bez javne rasprave

Zakon o radu je donesen bez javne rasprave

by bifadmin

Ako bismo ocenjivali nivo kvaliteta aktuelnog radnog zakonodavstva u Srbiji shodno urađenim stručnim analizama, ono bi jedva dostiglo nivo „jake dvojke“ – izjavio je Zoran Stojiljković, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, na okruglom stolu „Radno zakonodavstvo – stanje i perspektive“.

Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, istakao je da se Srbija u ovom trenutku suočava sa marginalizovanjem sveta rada kroz marginalizovanje uloge sindikata u društvu. „Svet kapitala ne želi da sindikati učestvuju u odlučivanju o zakonima koji regulišu prava i zaštitu radnika. Tako je aktuelni zakon o radu donesen bez javne rasprave i bez rasprave na SES-u“, rekao je Vuković.

On je dodao da poslodavci smatraju da je svako oporezivanje i plaćanje doprinosa „udar na privredu“.

„To je pogrešan način razmišljanja jer u slučaju da se porezi i doprinosi stalno smanjuju po želji poslodavaca kap navodni udar na privredu iz čega bismo izdvajali potrebna sredstva za primera radi zdravstvo i penzije? Shodno tome, a u cilju donošenja što boljeg novog zakona o radu koji treba da bude usvojen 2021. godine i da bi na adekvatan način zaštitili radnička prava sindikati u toj svojoj borbi moraju da se ujedine. Samo ujedinjeni, sindikati će ostvariti potrebnu snagu kako bi učestvovali u procesu donošenja adekvatnih zakonskih rešenja i izborili se za usvajanje normi koje adekvatno štite prava radnika“, kazao je Vuković.

Miloš Janković, vršilac dužnosti pomoćnika ministra rada – sektor za rad i zapošljavanje, istakao je da bi sindikalni pokret u Srbiji trebalo da formira protivtežu poslodavačkim institucijama kako bi se u radno zakonodavstvo ugradile odredbe koje na pravi način štite zaposlene. „Kada je reč o novom zakonu o radu, u pitanju je nešto što bi trebalo da bude u interesu celog društva, pa tako i sindikata i poslodavaca te bi po tom pitanju svi trebalo da budu na istom radnom zadatku sa ciljem obezbeđivanja radničkih prava i dostojanstvenog rada“, zaključio je Janković.

Izvor: Danas

Pročitajte i ovo...