Home VestiEkonomija Digitalizacija i cirkularna ekonomija važni za jačanje konkurentnosti Srbije

Digitalizacija i cirkularna ekonomija važni za jačanje konkurentnosti Srbije

by bifadmin

Konferencija posvećena cirkularnoj ekonomiji okupila je više od 70 učesnika, sa idejom da predstavi na koji način uvođenje inovacija, digitalizacija i korišćenje tehnologije mogu da olakšaju uvođenje cirkularnog modela poslovanja

Na koji način mogu dodatno da se unaprede uslovi za održivi rast u Srbiji, kako digitalizacija može da pomogne prelazak sa linerane ka cirkularnoj ekonomiji, koji su aktuelni strateški, zakonodavni i poslovni aspekti ove teme u Evropskoj uniji i koliko je važna kontinuirana podrška države i poslovnog sektora – glavne su teme konferencije „Zavirimo u BUDUĆNOST – Cirkularno kroz digitalno“, u organizaciji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Uvodnu reč imala je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji, koja je istakla da je dominantni, linearni način proizvodnje i potrošnje neodrživ i da negativno utiče na planetu i na lanac ishrane.
„UNDP u Srbiji je 2018. godine pokrenuo Platformu za cirkularnu ekonomiju kako bi stvorio prostor za dijalog i partnerstvo između institucija, privatnog sektora, obrazovnih institucija, kreativne industrije i civilnog sektora u izgradnji cirkularne ekonomije koja vodi ka održivom razvoju.“ Ova inicijativa bavi se identifikovanjem i uklanjanjem regulatornih prepreka sa kojima se kompanije suočavaju u unapređenju cirkularnosti svog poslovanja, promovisanjem dobrih praksi i modela cirkularnog poslovanja, kao i zajedničkom izradom mape puta za cirkularnu ekonomiju u Srbiji.

Učesnici panela „Digitalno i cirkularno – stvaranje uslova za održiv rast“ složili su se da u Srbiji oblast cirkularne ekonomije nije dovoljno istražena. Zaključili su i da bi Srbija mogla da iskoristi šansu za zdrav i pametan rast koju pruža tranzicija ka cirkularnoj ekonomiji, kao i da digitalizacija može značajno da pomogne u jačanju konkurentnosti Srbije na međunarodnom tržištu, posebno imajući vidu potencijal IKT sektora u zemlji.

Svoje viđenje o različitim izazovima poslovanja i potrebi za prilagođavanjem privreda brzim promenama na tržištu, dali su eksperti Slobodan Perović, pomoćnika ministra zaduženog za strateško planiranje i projekte u Ministarstvu zaštite životne sredine, Stefan Šipka iz Evropskog centru za politiku, Ladeja Godina Košir iz Evropske platforme za cirkularnu ekonomiju, Tadej Slapnik iz Tolar HashNET iz Slovenije.

Prepoznajući značaj cirkularne ekonomije za životnu sredinu, ekonomski rast i stvaranje novih radnih mesta, UNDP je započeo projekat “Platforma cirkularne ekonomije za održivi razvoj u Srbiji”.

Projekat se realizuje u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, privatnim sektorom, akademskim ustanovama, kreativnim industrijama i organizacijama civilnog društva.

Pročitajte i ovo...