Home VestiEkonomija Efikasne usluge za 97.000 privrednika u 18 gradova i opština

Efikasne usluge za 97.000 privrednika u 18 gradova i opština

by bifadmin

U 18 lokalnih samouprava u Srbiji koje su uspešno prošle ili prolaze kroz proces sticanja certifikata o povoljnom poslovnom okruženju u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), obezbeđena je kvalitetnija i brža usluga lokalne administracije za oko 97.000 preduzetnika i preduzeća i gotovo 1,8 miliona građana koji u njima posluju i žive.

Njihovi predstavnici su na okruglom stolu “Opštine i gradovi po meri privrede”, govorili o iskustvima prolaska kroz proces certifikacije, koja bi mogla da pomognu drugim lokalnim samoupravama da steknu ovaj pečat kvaliteta i na taj način unaprede uslove poslovanja.

Dejan Đokić, predsednik Izvršnog odbora NALED-a i direktor kompanije Asseco SEE, istakao je da su certifikovane opštine prolaskom kroz BFC SEE program unapredile poslovno okruženje za 70% zahvaljujući jasnim smernicama kako da u rad lokalne administracije uvedu najviše međunarodne standarde povoljnog poslovnog okruženja. „Za privredu i građane šalteri su prvo mesto na kojem će izgraditi utisak i stav o efikasnosti javne uprave i da li je baš to lokacija na kojoj žele da započnu biznis. Certifikovane opštine su, kroz ovaj program, izgradile značajno veće kapacitete za brigu o privredi, koje sada bolje i efikasnije koriste tako da su bile dvostruko uspešnije u privlačenju investicija“, rekao je Đokić.

U Srbiji je Program certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem startovao 2008. kao jedinstvena inicijativa za poboljšanje kvaliteta usluga i informacija koje lokalne samouprave pružaju privredi. Kvalitet programa su prepoznali i partneri u regionu s kojima je 2012. razvijen prvi zajednički regionalni standard povoljnog poslovnog okruženja (BFC SEE). Dosad su 54 lokalne samouprave iz Hrvatske, Severne Makedonije, BiH, Crne Gore i Srbije prošle proces certifikacije i još 33 su u procesu.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave podržava program certifikacije podržava opštine i gradove da budu efikasniji kroz sredstva fonda koja su ove godine iznosila 490 miliona dinara, a sledeće će obuhvatati 520 miliona.

Pročitajte i ovo...