Home VestiEkonomija Novi set poreskih zakona

Novi set poreskih zakona

by bifadmin

Izmenama Zakona o PIO, penzije će od 1. januara 2020. godine biti usklađene u procentu koji predstavlja zbir polovine procenta rasta potrošačkih cena i polovine procenta rasta zarada bez poreza i doprinosa.

Iako je isplata penzija po švajcarskoj formuli glavna izmena koja je privukla najviše pažnje javnosti, stručnjaci iz Računovodstvene kuće Unija BG i Advokatske kancelarije Lilegal analzirali su za naš portal i ostale najznačajnije izmene.

– Penzije će se usklađivati na osnovu podataka organa nadležnog za poslove statistike o kretanju prosečne zarade zaposlenih bez poreza i doprinosa na teritoriji Republike Srbije i kretanju potrošačkih cena za prethodnih 12 meseci, računajući unazad, počev od juna prethodne kalendarske godine – objašnjava advokat Lela Ignjatović.

Ovim Zakonom je prvi put uređen i status frilensera koji iz Srbije rade za stranog poslodavca koji nema registrovano preduzetništvo ili predstavništvo u Srbiji.

– Prema novoj odredbi člana 12. stav 1. tačka 3a) Zakona o PIO, osiguranici samostalnih delatnosti jesu lica koja rade na teritoriji Republike Srbije za stranog poslodavca koji nema registrovano predstavništvo u Republici Srbiji, kod koga za obavljen posao ostvaruju naknadu, a nisu osigurani po drugom osnovu – kažu iz Unije.

Naši sagovornici dodaju da su mišljenja da je ova odredba pozitivna i da će otkloniti dileme koje su do sada postajale u praksi a tiču se određivanja radnopravnog statusa lica na koja se odnosi, odnosno da li se takav ugovorni odnos može ili ne može smatrati radnim odnosom zasnovanim na ugovoru o radu i pitanja ostvarivanja prava iz istog.

– Dosadašnja praksa u vezi sa konkretnom odredbom temeljila se na Mišljenju Ministarstva rada iz 2016. godine čije su odredbe sada prevedene u Zakonske okvire. S tim u vezi, lica koja rade na teritoriji Republike Srbije za stranog poslodavca koji nema registrovano predstavništvo u Republici Srbiji, kod koga za obavljen posao ostvaruju naknadu, a nisu osigurani po drugom osnovu nedvosmisleno stiču status osiguranika samostalnih delatnosti i dužni su da sami podnesu prijavu na osiguranje kao i da obračunaju pripadajuće poreze i doprinose i u zakonski predviđanim rokovima podnesu poresku prijavu PP OPO i izmire poresku obavezu koja proističe iz jednog takvog ugovornog odnosa. Dakle, ta lica nemaju status zaposlenog i ne može smatrati da su u radnom odnosu – objašnjavaju iz Unije.

Izmenama Zakona o PIO omogućeno je da vanbračni partner može da nasleđuje porodičnu penziju, pod uslovom da je najmanje tri godine proveo u vanbračnoj zajednici ili da par ima zajedničko dete.

– Takođe su utvrđene novine koje se odnose na policijske službenike, koji se izjednačavaju s profesionalnim vojnim licima u slučaju nastanka invalidnosti, jer im se ostavlja mogućnost da obavljaju druge poslove koji nisu policijski – navodi Ignjatović.

Izvor Ekapija

Pročitajte i ovo...