Home VestiEkonomija Tri pristigle ponude otvorile su nove dileme oko Komercijalne banke

Tri pristigle ponude otvorile su nove dileme oko Komercijalne banke

by bifadmin

Dan nakon što je i zvanično objavljeno da su za kupovinu Komercijalne banke pristigle tri obavezujuće ponude, akcija ove najveće državne banke na Beogradskoj berzi doživela je pravi fijasko. Cena njene deonice za samo jedan dan pala je za nepunih šest odsto na 2.989 dinara.

Ovakav scenario na Beogradskoj berzi, gde kretanje cena po pravilu oslikava ključna dešavanja sa kompanijom, u slučaju Komercijalne banke upućuje na jednu ključnu dilemu. Kako tvrde poznavaoci, sada je pitanje hoće li država prodati svoju najveću banku u kojoj ima udeo od 83 odsto, i da li je, nakon tri pristigle ponude, bliže odluci da od prodaje odustane.

Pitanje je intrigantnije tim pre što je već neko vreme, broj akcija koje investitori žele da prodaju, daleko veći od broja koje investitori žele da kupe. Tako je, recimo, na pomenuti dan kada je akcija Komercijalne banke pala za 5,68 odsto, na prodaju bilo ponuđeno 8.562 deonice. Na kupovnoj strani istovremeno je bilo tek 375 akcija.
Branislav Jorgić, vlasnik istoimene brokerske kuće i dugogodišnji učesnik na srpskom tržištu kapitala, kaže da postoji određeno razočaranje javnosti u pravcu „hoće li uopšte doći do prodaje Komercijalne banke“.

„A, posledica toga je upravo pad cene akcija na Beogradskoj berzi. U trenutku objavljivanja tendera i pristizanja neobavezujućih ponuda, cena akcije je rasla, a kao rezultat očekivanja da će doći do prodaje Komercijalne banke. Ipak nakon toga, odnosno nakon prijema obavezujućih ponuda, desilo se nešto što, kako pretpostavljam, ukazuje na to da se ne očekuje pozitivan rasplet tendera“, ocenio je Jorgić za „Blic Biznis“.
Na pitanje da li se invesitori sada značajnije povlače iz Komercijalne banke, naš sagovornik kaže da trenutna dešavanja ne bi objasnio „baš tim rečima“.

„Investitori jednostavno ne kupuju akcije, a u prilog tome ide i saopštenje guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković da se država možda i neće odlučiti na prodaju. Upravo nakon te izjave došlo je do zastoja u kupovini akcija na Beogradskoj berzi i kao posledica toga imamo pad cene“, objašnjava Jorgić, dodajući da je cena akcije Komercijalne banke danas u prvim satima trgovanja bila u značajnom plusu, ali da je takva volatilnost zapravo berzanska nervoza investitora koja je uobičajena u trenutnim okolnostima u kojima se nalazi Komercijalna banka.

Akcija Komercijalne banke pre četiri meseca je vredela 3.500 dinara što je bila njena najviša vrednost u poslednjih godinu dana. Najviša istorijska cena postignuta je u aprilu 2007. godine kada je jedna akcija Komercijalne banke vredela 15.500 dinara. Istorijski najniža cena zabeležena je 2012. godine kada je jedna deonica vredela 900 dinara, dok je najniža cena u poslednjih godinu dana bila 2.106 dinara
Podsetimo, obavezujuće ponude za kupovinu Komercijalne banke otvorene su u ponedeljak u Ministarstvu finansija, a kako je „Blic Biznis“ prvi objavio, za kupovinu najveće državne banke u Srbiji pristigle su tri validne ponude – Rajfajzen banke, AIK banke i NLB banke.

Američki fond Riplud Advajzers, koji je bio u trci Komercijalnu banku nije dostavio obavezujuću ponudu.

Američki fond isprva je bio jedan od najozbiljnijih igrača, a prema informacijama koje su se sporadično pojavljivale u javnosti njegov vlasnik američki biznismen Tim Kolins nameravao je u trku za kupovinu Komercijalne banke da uđe zajedno sa srpskom kompanijom.
“ U narednim danima, Ministarstvo će, uz asistenciju finansijskog savetnika, izvršiti analizu i ocenu pravovremeno dostavljenih obavezujućih ponuda, radi rangiranja istih“, saopštili su u Ministarstvu finansija.

Кvalifikovani ponuđači će biti obavešteni o rang listi, a podnosiocu najbolje rangirane ponude istovremeno će biti dostavljen i poziv da pristupi pregovorima.

Izvor Blic

Pročitajte i ovo...