Home VestiEkonomija Ulaganje u kriptovalute najveća pretnja za investitore u 2020. godini

Ulaganje u kriptovalute najveća pretnja za investitore u 2020. godini

by bifadmin

Investicije u kriptovalute uvrštene su među prvih pet pretnji za ulagače za 2020. godinu, saopštilo je Severnoameričko udruženje administratora hartija od vrednosti (NASAA).

NASAA, najstarija međunarodna organizacija za zaštitu investitora, zvanično je objavila prvih pet proizvoda ili šema koje će verovatno prevariti investitore u narednoj godini. Da bi obezbedio izveštaj, organ je obavio anketiranje državnih i pokrajinskih regulatora hartija od vrednosti širom Sjedinjenih Država, Kanade i Meksika.

Izveštaj objavljen 23. decembra uključuje prvih pet šema koje će najverovatnije prevariti investitore do 2020. godine, na osnovu žalbi investitora, tekućih istraga kao i trenutnih trendova primene.

Uz ulaganja u kriptovalute, glavna područja koja zabrinjavaju 2020. godinu uključuju i menice, ulaganja u nekretnine, Ponzi šeme kao i šeme ulaganja putem interneta i društvenih medija, upozorila je NASAA.

Kristofer Gerold, predsednik NASAA-e i šef Biroa za hartije od vrednosti u Nju Džersiju, rekao je da ne postoji vrsta ulaganja koja može garantovati povrat investicije.

– Svako ko kaže da njihova investicijska ponuda nema rizika, laže – rekao je Gerold, apelujući na investitore da budu oprezniji i da ne padaju na obećanja o garantovanim visokim prinosima.

– Važno je da investitori shvate u šta ulažu i u koga ulažu. Ne padajte na obećanja o zagarantovanim visokim prinosima sa malo ili bez ikakvog rizika i ne bavite se lažnim osećajem hitnosti ili ograničenom dostupnošću – dodao je.

U skladu sa svojom osnovnom misijom zaštite potrošača koji kupuju hartije od vrednosti ili saveta o investiranju, NASAA aktivno prati aktivnosti na tržištima kriptovaluta. Sredinom 2018. godine, vlast je pokrenula preko 200 istraga vezanih za kripto-investicione proizvode i početne ponude novčića (ICO) u okviru svoje tekuće inicijative „Operacija Cryptosweep“. Prethodno, NASAA je izdala službeno upozorenje za „Main Street“ ulagače zbog rizika povezanih sa kriptovalutama i ICO projektima.

U međuvremenu, obim gubitaka prouzrokovanih prevarom i krađama povezanim sa kriptovalutama poslednjih godina beleži ogroman skok, sa procenjenih 1,7 mlrd USD u 2018. godini na čak 4,4 mlrd USD 2019. godine, kako prenosi Cointelegraph.

Izvor Bankar/Ekapija

Pročitajte i ovo...