Home Promo Ćirilica na poklon – predstavljen Areal RNIDS

Ćirilica na poklon – predstavljen Areal RNIDS

by bifadmin

real RNIDS, novo ćiriličko pismo koje se sastoji od četiri fonta, a čiju je izradu omogućila Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) u saradnji sa udruženjem Tipometar, predstavljeno je u „Azbuci“, u okviru zdanja Doma Vukove zadužbine. Autorka fontova je profesorka Fakulteta primenjenih umetnosti Olivera Stojadinović, a fontove je moguće besplatno preuzeti sa sajta RNIDS-a.

U uvodnom obraćanju, Predrag Milićević, rukovodilac Sektora marketinga i komunikacija RNIDS-a, naglasio je da je ovo pismo pogodno za upotrebu i u štampi i na vebu, iako je rađeno prevashodno imajući u vidu upotrebu na internetu.

Olivera Stojadinović, autorka fontova, saopštila je da je Areal RNIDS kreiran kao slabserifno pismo sa četiri fonta, jer se slabserifna i sanserifna pisma najčešće koriste na internetu. Pismo je moguće preuzeti u uspravnom i kurzivnom obliku, u dve težine. Prilikom kreiranja fontova autorka je dala prednosti njihovoj upotrebi na internetu, iako se u praksi fontovi prevashodnu kreiraju za upotrebu u štampi, pa prilagođavaju. Tokom izrade fonta kontinuirano je testiran digitalni prikaz, zbog čega se pismo izuzetno dobro prikazuje i čita na malim ekranima, kakvi su ekrani pametnih telefona putem kojih najčešće pristupamo internet sadržajima. Autorka je naglasila da je pismo pogodno za sve digitalne sadržaje, za upotrebu u softverima za kreiranje i uređivanje teksta, uključujući i profesionalne softvere za tekst i grafiku.

Docentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti na predmetu Pismo, Ana Prodanović, objasnila je da svako pismo ima više stilova, težina za isticanje i kurzivnu varijantu, kao što imaju pisma u Vordu, softveru koji dominantno koristimo za kreiranje teksta. Problem pri upotrebi ćirilice u Vordu je što se za pojedina slova koriste oblici ruske ćirilice, čak i kad fontovi imaju srpska ćirilička slova, jer ta slova najčešće podržavaju samo profesionalne aplikacije za tekst i grafiku. Istakla je da je nedostatak kurzivnih fontova u ćirilici izuzetno izražen, uključujući i besplatne Guglove fontove koji imaju pristojne uspravne oblike. Areal RNIDS raspolaže kurzivnim fontom koji rešava ove probleme.

Olivera Batajić Sretenović, docentkinja FPU na predmetu Grafika knjige, objasnila je koliko je važna dostupnost adekvatnih fontova jer je često presudna za izbor pisma publikacije ili veb sajta. Pomenula je da u Srbiji postoji izuzetno veliki broj izdavačkih kuća i da postoji objektivna potreba za kvalitetnim ćiriličkim fontovima, koja će posebno doći do izražaja prilikom digitalizacije udžbenika. Deficit srpskih ćiriličkih fontova se oseća i u digitalnoj upotrebi i u štampi, i teško je naći fontove koji su kvalitetni u obe primene. Na primer, Guglovi ćirilički fontovi su, pored toga što najčešće umesto kurziva koriste „iskošene normale“, namenjeni prevashodno upotrebi na internetu. Areal RNIDS odgovara na oba izazova, jer se podjednako dobro može koristiti i za digitalne i za štampane materijale.

Ovo je prvo ćiriličko pismo prevashodno namenjeno upotrebi na internetu čiju je izradu omogućila Fondacija RNIDS, a u planu je da se povodom obeležavanja rođendana .СРБ domena nastavi praksa poklanjanja kvalitetnih ćiriličkih fontova.

Ćirilički internet domen .СРБ je naš drugi nacionalni domen i, posle ruskog .РФ, to je drugi internet domen na svetu koji je moguće registrovati na ćiriličkom pismu, a njegova registracija je počela 27. januara 2012.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar