Home VestiPolitika i društvo Domaćinstva u Srbiji po riziku od siromaštva u evropskom vrhu

Domaćinstva u Srbiji po riziku od siromaštva u evropskom vrhu

by bifadmin

Domaćinstva bez dece u Srbiji u proseku imaju najveći rizik od siromaštva u Evropi, a 37,1% njih ima primanja ispod 60% medijalnog prihoda nakon namirenih računa, saopštio je Eurostat.

EU računa da su materijalno ugrožene osobe one koje su lišene četiri od devet kategorija: redovnog plaćanja zakupnine ili komunalija, dovoljnog ogreva, obroka sa mesom ili ribom svakog drugog dana, jednonedeljnog odmora van kuće, automobila, veš mašine, televizor u boji ili telefona.

Slično stanje u domaćinstvima beleži se i u Severnoj Makedoniji (36,2%), Letoniji (35,5%) i Bugarskoj (35,2%). Najugroženija kategorija stanovništva obuhvaćenog istraživanjem živi samo, odnosno u domaćinstvima sa po jednim članom.

Kada se analiziraju domaćinstva koja žive sa decom, od Srbije su po riziku od siromaštva lošije rangirane samo Turska i Severna Makeodnija, gde je nešto više od 44,5% celokupne populacije u opasnosti da sklizne u siromaštvo.

Države sa najmanjim rizikom u obe posmatrane kategorije su Češka, Island, Slovačka, gde stopa rizik od siromaštva ne prelazi 14%.

Eurostat je povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva takođe saopštio i da oko 7% domaćinstava u EU tokom 2018. godine nije uspelo da u proteklih 12 meseci namiri stanarinu ili komunalne račune na vreme.

Najgora situacija bila je u Grčkoj i Bugarskoj, gde oko trećine svih domaćinstava kasilo sa plaćanjima, a najbolja situacija je u Holandiji, gde su samo 1,5% stanovnika neredovne platiše.

Izvor Nova ekonomija

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar