Home VestiPolitika i društvo Izazov “Podacima do boljeg razumevanja depopulacije”

Izazov “Podacima do boljeg razumevanja depopulacije”

by bifadmin

Poput mnogih razvijenih zemalja, kao i zemalja u razvoju, Srbija se suočava sa demografskim promenama. Negativan prirodni priraštaj, visoka stopa emigracije i izuzetno niska stopa imigracije su osnovne odlike ove društvene transformacije u našoj zemlji. Srbija se nalazi u prvih deset zemalja u svetu čije se stanovništvo najbrže smanjuje. Prema projekcijama Svetske banke, do 2050. godine Srbija će imati 23,8% manje stanovnika nego 1990. godine.

Kako bi bolje sagledali razvojne izazove koje depopulacija donosi, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Populacioni fond Ujedinjenih Nacija (UNFPA) objavili su izazov “Podacima do boljeg razumevanja procesa depopulacije” sa nagradnim fondom za inovativna rešenja od 40.000 dolara.

Glavni cilj izazova je sticanje novih uvida o demografskim trendovima, kroz povezivanje akademske zajednice i IT profesionalaca, uz korišćenje tradicionalnih i alternativnih izvora podataka.

UNDP i UNFPA pozivaju data science zajednicu, akademske istraživače i sve zainteresovane za proces depopulacije da predlože nove ideje zasnovane na podacima koji mogu pomoći da bolje razumemo šta ovaj proces zaista znači za Srbiju – kakav je uticaj depopulacije i koje razvojne mogućnosti nudi.

Prijave su otvorene do 29. februara 2020. do 23:59.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar