Home VestiEkonomija Koliko košta država: Slovenci mogu da prate potrošnju novca iz budžeta u realnom vremenu

Koliko košta država: Slovenci mogu da prate potrošnju novca iz budžeta u realnom vremenu

by bifadmin

Slovenci zainteresovani za tekuće praćenje budžetskih prihoda i rashoda ubuduće će na internetu moći da vide najnovije podatke i potpun pregled koliko ih je koštala država u poslednjih deset godina.

Svaki zainteresovani moći će brzo da proveri dinamiku uplata u državni budžet i namenu za koji je potrošen svaki euro, i to ne samo na državnom nivou nego i stanje prihoda i rashoda po opštinama i regionima, objavili su u petak slovenački mediji.

Cilj takvog načina prezentacije je veća transparentnost prihoda i potrošnje, kako bi ljudi videli da za poreze koje plaćaju nešto i dobijaju, kazala je prilikom predstavljanja tog projekta državna sekretarka u ministarstvu finansija Saša Jazbec, prenosi Poslovni dnevnik.

Specifičnost interaktivnog grafičkog prikaza državnih prihoda i rashoda jeste i to da se podaci svaki dan ažuriraju, pa se na dnevnoj bazi može pratiti koliko je državni budžet pojedinog dana uprihodovao, a koliko je iz njega potrošeno, a dostupni su i podaci za poslednjih deset godina.

Isto tako, projekat omogućava dobijanje podataka o planiranim najvećim investicijskim poduhvatima, pa se iz prikaza vidi da će na kapitalnu investiciju gradnje drugog koloseka Koper-Divača do 2023. godine biti potrošeno 1,2 milijarde eura, a da je na gradnju autoputa u Sloveniji do sada potrošeno 8,2 milijarde eura.

Izrada programa i grafičkog prikaza koštala je 78.000 eura, a u tome su učestvovali i studenti ljubljanskog Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo, objavili su slovenski mediji.

Izvor Investitor.me

Pročitajte i ovo...