Home VestiEkonomija Ako Kina uspori u svojim aktivnostima, poslovi širom sveta su ugroženi

Ako Kina uspori u svojim aktivnostima, poslovi širom sveta su ugroženi

by bifadmin

Ona proizvodi veliki broj stvari koje se prodaju na celoj planeti, a mnoge zemlje zavise od kupovne moći njenih stanovnika.

Zbog toga i zbog još nekih razloga svi treba da budemo zabrinuti kada je kineska ekonomija u krizi, jer ona utiče na sve nas, piše BBC.

Kineska ekonomska moć danas je skoro 50 puta veća u odnosu na 1980. godinu – Kina je trenutno druga najveća ekonomska sila na svetu. Ipak, trenutno je njena ekonomija ugrožena zbog pojave korona virusa, koja se odrazila na mnoge grane industrije i na celokupno funkcionisanje ove države.

Što to znači za ostatak sveta?

Kina je “svetska fabrika”. Ona proizvodi robu i alate koji su nam potrebni za proizvodnju. Na primer, ona proizvodi 70 odsto klima uređaja na svetu, a 58 posto cipela proizvedeno je u ovoj azijskoj zemlji. Osim toga, u njoj je štampan najveći broj primeraka Biblije.

Ako Kina uspori u svojim aktivnostima, poslovi širom sveta su ugroženi.

Jača ekonomija neke države znači da u njoj žive bogatiji ljudi. Čak i srednja klasa u Kini ima veoma skup ukus, pa čak trećina zarade luksuznih brendova dolazi od Kineza. Zbog toga modne kuće, kao što su Luj Viton i Šanel i mnoge druge luksuzne kompanije, zavise od stanovnika ove zemlje i od dešavanja u njoj.

I tehnološke kompanije imaju veliki prihod od kineskih građana. Na primer, svaki sedmi iPhone završava u rukama Kineza. Budući da Kina ima 1,4 milijarde stanovnika, nije iznenađujuće što je najveći potrošač električne energije na svijetu i jedan od najvećih kupaca nafte, čelika i bakra.Osim toga, kineski turisti su vrlo široke ruke. Oni su u 2018. godini na putovanjima potrošili čak 277 milijardi dolara, što je petina sveukupne količine koju su turisti širom svijeta potrošili na putovanja iste godine.

Kina je poznata i po tome što ulaže u velike projekte širom sveta. Ona gradi železnice u Keniji i Etiopiji, mostove u Hrvatskoj, pruge i puteve u Srbiji, puteve u Pakistanu. Između ostalog, kineska kompanija je glavni izvođač radova i u našem području.

Tokom poslednje finansijske krize, ona je postala poslednje utočište i nastavila je da napreduje punom parom dok su ostali slabili, a spomenuti projekti na kojima Kina radi služe im kako bi izgradili politički uticaj širom sveta, koji je toliko značajan da se već sada u mnogim državama osećaju posledice ekonomske krize koja je u ovoj zemlji nastupila zbog epidemije korona virusa.

Kada Kina tone, sa sobom vuče ceo svet.

Izvor BBC-Blic-Kamatica

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar