Home VestiEkonomija Grafen je materijal budućnosti

Grafen je materijal budućnosti

by bifadmin

Reč je o sloju grafita, debljine jednog atoma i dužin od nekoliko mikrometara. Zbog izuzetnih mehaničkih svojstava, tačnije velike gustoće, čvrstoće i elastičnosti, te električne provodljivosti i gotovo potpune prozirnosti ovaj kristal može se primeniti u izradi kompozitnih materijala, elektroničkih i logičkih sklopova, ekrana osetljivih na dodir i sunčanih članaka.

Ujedno, grafen je istovremeno i najtanji i najjači poznati materijal koji je čak 200 puta jači od čelika, bolji provodnik struje i topline od ostalih materijala, a opet, milion puta tanji od dlake čvršći od metala, prenosi Euronews.
Upravo su fleksibilnost i elektrovodljivost ovog materijala odlike zbog kojih bi se u budućnosti mogao koristiti u brojnim industrijama, od aeronautike, astronomije, medicine, energetike pa sve do elektronike.Zbog neverovatne snage i širokog spektra upotrebe, grafen (eng. graphen) se smatra materijalom budućnosti, potvrdili su to evropski istraživači koji se ovom tematikom bave već sedam godina.

U svojoj knjizi, tačnije detaljnom vodiču o njegovoj proizvodnji, grupa od 70 naučnika na 500 strana pokušala je da dočara na koje sve načine grafen može dovesti do revolucije u gotovo svim industrijskim granama. Ovo istraživanje ujedno spada u grupu tri najveća naučna projekta koje finansira Evropska unija, a u koje je uloženo više od milijardu evra, prenosi „Novac.hr“.

Izvor Blic.rs

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar