Home VestiEkonomija Predsednica Evropske centralne banke: Koronavirus pojačao neizvesnost ekonomskog rasta

Predsednica Evropske centralne banke: Koronavirus pojačao neizvesnost ekonomskog rasta

by bifadmin

Predsednica Evropske centralne banke (ECB), Kristin Lagard, ocenila je u sredu da širenje novog kineskog koronavirusa donosi „novu dozu neizvesnosti“ ekonomskom rastu.

Dok izgleda da pretnja američko-kineskog „trgovinskog rata“ popušta, „koronavirus dodaje novu dozu neizvesnosti“, rekla je ona na jednoj konferenciji u Parizu.

Ta izjava označava promenu od prilično optimističnog tona ekonomskih izgleda evrozone koji je u januaru iznela Francuskinja posle poslednjeg sastanka ECB o monetarnoj politici.

Ipak, bivša direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokušala je da uveri u suprotno, tvrdeći da ECB želi da kamatne stope zadrži na niskom nivou i da nastavi da kupuje aktivu na tržištu što je „efikasan automatski stabilizator“ za podršku evrozoni.

Predsednik Federalnih rezervi SAD, Džerom Pauel, rekao je na istom skupu da već nedelju dana „pažljivo prati“ epidemiju povezanu s novim virusom.

Do danas je od te bolesti umrlo gotovo 500 ljudi i zarazilo se više od 24.000 u Kini i u još 20 zemalja.

„Očigledno će biti barem kratkoročnih posledica po proizvodnju u Kini“, rekao je Pauel koji očekuje da će to uticati na druge ekonomije.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar