Home VestiEkonomija NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 2,25%

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 2,25%

by bifadmin

Izvršni odbor Narodne banke Srbije zadržao je referentnu kamatnu stopu na nivou od 2,25 odsto.

Iz NBS poručuju da je pre svega imala u vidu očekivano kretanje inflacije i drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu, kao i dosadašnje ublažavanje monetarne politike.

Kako se ističe, inflacija je sedmu godinu zaredom čvrsto pod kontrolom NBS, a u decembru 2019. godine je iznosila 1,9 procenata na međugodišnjem nivou.

„Niske inflatorne pritiske očekujemo i u narednom periodu. Izvršni odbor očekuje da će se međugodišnja inflacija do sredine 2020. godine kretati oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, a da će se nakon toga, postepeno približavati centralnoj vrednosti cilja“, navode iz centralne banke.

Približavanju inflacije centralnoj vrednosti cilja u narednom periodu će, kako dodaju, doprineti efekat niske baze kod cena povrća, a u srednjem roku rast agregatne tražnje. Na niske inflatorne pritiske ukazuju i inflaciona očekivanja, koja se i za godinu i za dve godine unapred nalaze u granicama cilja za inflaciju Narodne banke Srbije.

NBS smatra da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog kretanja u međunarodnom okruženju.

„Buduće uslove na međunarodnom finansijskom tržištu odrediće u velikoj meri stepen ekspanzivnosti monetarnih politika FED-a i ECB-a, kao i to u kojoj meri će on odstupati od očekivanja tržišta. Takođe, neizvesnost je prisutna u pogledu kretanja cena nafte i primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu. Svetska cena nafte je bila izrazito volatilna poslednjih meseci, s obzirom na uticaj brojnih faktora i na strani ponude i na strani tražnje na njeno kretanje“.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar